Як створити гаманець біткоїн

Як завести біткоїн гаманець? Яких правил безпеки необхідно дотримуватись при використанні біткоїн? Як захистити свої біткоїн статки від шахраїв?

Спочатку нагадаю, що біткоїн – це гроші, які непідвладні контролю збоку державної влади чи фінансових установ, тому якщо ви вирішили придбати собі біткоїни, то повинні розуміти, що саме на вас лежить відповідальність за ваші біткоїни. Якщо ви втратите особливу інформацію, яка дозволяє відновити контроль над біткоїнами, ви втратите і біткоїни! Саме з позиції вашої повної відповідальності за ваші біткоїни ми будемо створювати ваш біткоїн гаманець. Тому візьміть ваш секретний записник, ручку, комп’ютер, смартфон і підключіться до мережі інтернет…

В загальному випадку, в системі біткоїн, при створенні нового біткоїн рахунку генерується два ключі Публічний та Приватний.

Публічний ключ, це номер вашого біткоїн рахунку, на який ви будете отримувати біткоїни.

Приватний ключ, це секретний номер, яким ви підписуєте транзакцію коли відправляєте свої біткоїни. За допомогою Приватного ключа ви маєте змогу витрачати ваші біткоїни.
Отже:
1. Якщо ви втрачаєте Приватний ключ, ви втрачаєте ваші біткоїни.
2. Якщо ви передаєте ваш Приватний ключ третій особі, ви ризикуєте втратити ваші біткоїни, бо третя особа може скористатись вашим Приватним ключем.
3. Якщо ви зберігаєте ваші біткоїни в гаманці, і не маєте можливості зчитати Приватний ключ, ви не є власником біткоїнів, і вони не ваші.

І так, почнемо!

1. Спочатку створюємо біткоїн гаманець, який надає доступ до пар ключів Публічний/Приватний.
Відкрийте браузер Chrome. Зверху з правого боку під хрестиком три вертикальні крапки – Налаштування та керування / Інші інструменти / Розширення. На сторінці Розширення в самому низу Інші розширення. В пошукову строку введіть слово JAXX та натисніть Пошук. З наведених додатків оберіть Jaxx Blockchain Wallet та встановіть цей додаток в ваш браузер. Після встановлення додатку в правому верхньому куті вікна браузера, поряд з вертикальними крапками з’явиться помаранчевий шестикутник JX, це і буде біткоїн гаманець. Натисніть на значок, і в вікні гаманця натисніть Створити новий гаманець (Create New Wallet). Через кілька секунд з’явиться ваш гаманець, яким вже можна користуватись. Але ми його створили з іншою метою. Нам необхідно отримати і записати певну інформацію за допомогою якої ми зможемо відновити контроль над біткоїнами в разі виникнення проблем з комп’ютером або смартфоном на якому встановлено біткоїн гаманець.

2. Записуємо інформацію для відновлення контролю над біткоїнами в паперовий записник. Його необхідно буде зберігати як важливий документ, і нікому не відкривати цю інформацію.

Мнемокод з 12 слів. Біткоїн гаманець від JAXX це мультивалютний HD гаманець, який створює кілька гаманців найпопулярніших криптовалют. Наприклад Bitcoin, Ethereum, Dash та інші. Всі ці криптовалютні гаманці присутні в вашому додатку. Гаманці і їхні пари ключів створюються особливим чином за допомогою шифрувальних операцій з 12 унікальних слів, які будуть відомі тільки вам. Ці 12 слів називають мнемокод і їх необхідно точно записати в записник!

Шлях до процесу відображення мнемокоду з 12 слів: Запустіть JAXX гаманець / Меню (правий верхній кут вікна гаманця) / MENU / Tools / Display Backup Phrase (показати мнемокод з 12 слів) / … З’являється нова сторінка гаманця, на якій, через кілька секунд очікування, вам необхідно буде натиснути кнопку PROCEED TO BACKUP. Після цього з’являться 12 слів, які ви точно записуєте у записник розбірливим, зрозумілим вам почерком. Записавши слова натискаєте Далі. З’являється нова сторінка, на якій вам необхідно ввести ваші 12 слів для перевірки правильності записаних слів та можливості відновлення гаманця. Якщо все зроблено вірно, ви отримаєте підтвердження.

Тепер, маючи ці 12 слів, в разі поломки пристрою, ви зможете відновити ваш біткоїн гаманець (а якщо в мультивалютному гаманці JAXX то і гаманці інших криптовалют).

Публічний та Приватний ключі. Тепер необхідно записати Публічний та Приватний ключ вашого гаманця. Слід зазначити, що гаманець який створюється по технології HD тобто через операції кодування 12 слів, кожен раз після отримання платежу, генерує нову пару Публічний/Приватний ключ. Кожен раз копіювати ці пари немає сенсу, бо у вас вже є мнемокод за яким створено ваш гаманець. Але якщо ви зберігаєте на певному біткоїн рахунку (Публічному ключі) велику для вас суму біткоїнів, то скопіювати Приватний ключ просто необхідно. Крім того. Ви можете зробити так званий “Холодний гаманець”, роздрукувавши мнемокод, Публічний та Приватний ключі від біткоїн (можна і від інших криптовалют) і їх qr-коди на папері А4 і видаливши ваш біткоїн гаманець-додаток JAXX з браузеру. Таким чином ви розірвете зв’язки вашого гаманця з мережею інтернет, і зробите неможливим викрадення ваших ключів через мережу. Такий варіант зберігання біткоїнів на Холодному гаманці виправданий в тому разі, якщо ви робите довгострокову інвестицію у великій сумі. Ви завжди зможете відправити біткоїни на цей Холодний гаманець, сканувавши Публічний ключ, але для того щоб витратити біткоїни з цього Холодного гаманця, необхідно буде відновити його за допомогою мнемокоду у біткоїн гаманці JAXX,  Mycelium, Electrum та інш.

Шлях до процесу відображення Публічного та Приватного ключів в JAXX: Запустіть JAXX гаманець / Меню (правий верхній кут вікна гаманця) / MENU / Tools / Display Private Keys Відкриється сторінка гаманця на якій ви обираєте криптовалюту біткоїн. На сторінці цієї валюти ви побачите пари ключів, які зможете записати в ваш записник, або скопіювати в файл, згенерувати qr-коди та роздрукувати на папері.

Тепер, коли ви записали мнемокод з 12 слів, Публічний та Приватний ключ від вашого біткоїн гаманця, ви можете бути впевнені що достатньо захищені від втрати біткоїнів.

3. Тепер необхідно видалити додаток JAXX з браузеру. Це можна зробити через Налаштування та керування / Інші інструменти / Розширення натиснувши кнопку Видалити навпроти додатку.

4. Для більшій зручності користування біткоїн гаманцем зазвичай його встановлюють на смартфон. Для України дуже зручним є біткоїн гаманець Mycelium. В Mycelium дуже зручні налаштування, присутній вибір курсу біткоїну з різних світових бірж, перерахування ціни біткоїну в національну валюту, та зручний інтерфейс який дозволяє отримувати або відправляти біткоїни набираючи суму в гривні. Також Mycelium дозволяє встановити 6-ти значний пін-код для входу  в гаманець та для підтвердження переказів (рекомендую встановити).

Гаманець Mycelium ви можете знайти в Гугл Маркет для ОС Андроїд. Запустивши програму на вашому смартфоні, Mycelium запропонує кілька варіантів: Створити новий гаманець. Відновити вже існуючий HD біткоїн гаманець по мнемокоду. Відтворити гаманець з Холодного гаманця, скануючи qr-коди з паперу.

Вам необхідно обрати варіант відновлення гаманця по мнемокоду 12 слів. У відповідні поля ви вводите ваші слова, тиснете Відновити і отримуєте ваш біткоїн гаманець який створювали в JAXX вже в Mycelium з відновленням балансу, всіма парами Публічних та Приватних ключів, списком транзакцій.

Тепер можна користуватись гаманцем, приймати та відправляти платежі у біткоїнах, слідкувати за курсом і збільшенням ваших статків. А якщо ваш пристрій зламається, або загубиться, ви завжди зможете відновити гаманець на іншому пристрої за допомогою мнемокоду з записника.