Біткоїн і мистецтво.

bitcoin_dragon_zРеволюції, війни, визначні історичні події, геніальні ідеї які змінювали людство, в усі часи надихали митців на створення витворів мистецтва. Особливою цінністю у таких роботах є те, що митець бачить подію душею, через якісь тонкі струни, які пронизують простір, час, долю, митець відображає у творі глибинну сутність події, показує у своїй роботі те, над чим можна розмірковувати годинами, а іноді, навіть передбачає майбутнє. Саме тому, згодом, такі мистецькі витвори набувають історичної цінності, у такі витвори, цінителі інвестують гроші, а колекціонери, згодом, шукають на аукціонах, та купують за величезні гроші.

Однак, замисліться, а з чого починався витвір мистецтва, який згодом, набуває величезної цінності? Такі витвори починаються з душі митця, який вкладає її частинку у свій витвір. І хоча спочатку, блиск душі затьмарює метушня суспільства, згодом, цей блиск тільки набуває величезної сили.

Біткоїн – це не просто гроші, чи ризикований об’єкт для інвестування. Біткоїн це геніальна ідея невідомої людини, або групи людей, під вигаданим ім’ям Сатосі Накамото (Satoshi Nakamoto), який створив історичний прецедент що не має аналогів в історії людства. Біткоїн – це шанс перейти від первісного облаштування соціальних відносин до цивілізованих, сучасних економічних відносин, в яких вклад кожного члена суспільства має значення і не зазнає маніпуляцій владних шахраїв. Тому звісно, така подія надихає митців на творчість. І на теренах інтернету вже можна знайти роботи митців, які розгледіли значення появи біткоїну для людства, які бачать боротьбу старої системи тоталітарного контролю з новими ідеями сучасності, які бачать спроби урядів регулювати те, що регулювати неможливо. І зображують всі ці події зі свого бачення.

Нещодавно я знайшов одну таку картину назва якої Bitcoin Dragon. На мій погляд, картина філософська. Вона розповідає про місце біткоїна у суспільстві, про спробу держав контролювати біткоїн, і про те, що з цього вийде, якщо така спроба виявиться вдалою. На цю картину можна дивитись годину, вишукуючи нові значення тих чи інших штрихів, розмірковуючи над змістом витвору. У цю картину, художник вклав частку своєї душі, своє бачення визначної події – появи біткоїна, спроби та наслідки регулювання того, що не створене бути поневоленим.

Картину створила художниця Iryna Brand яка проживає у Британії. І хоча зараз Iryna Brand не є відомим митцем у світі, але згодом, її роботи стануть дуже цінними, бо в них є щира часточка душі митця.