Біткоїн 2016

Біткоїн?! А що це таке, гроші? Не знаю таких. Мабуть якась піраміда МММ чи ще щось подібне. От коли він стане популярним, відомим на весь світ, от тоді я зверну на нього увагу, і можливо навіть почну використовувати за призначенням…

Саме такі думки у 99% людей які тільки почули про біткоїн. Такі саме думки були в мене у 2010 році, коли я отримав листа на електронну пошту з пропозицією звернути увагу на якісь гроші біткоїни, яким пророкували місце світової валюти. Тоді я перейшов за посиланням, щось прочитав, але не розібравшись відкинув листа у смітник і забув… забув аж до 2013 року, до грудня. Наприкінці 2013 року, на тлі підвищення курсу біткоїна, в новинах почали з’являтись повідомлення про різні цікаві історії пов’язані з біткоїном, та про стрімкий зріст курсу… У цей час світове суспільство побачило біткоїн, і частина людей звернула на нього увагу.

  • Норвежець Кристофер Кох, ще студентом купив за 27 доларів 5000 біткоїнів і у 2013 став майже мільйонером!
  • 22 травня 2010, програміст з Флориди Ласло Ханіч придбав піцу за 10000 біткоїнів, які через три роки, зробили б його власником 10 000 000$.
  • На початку 2013 року британець Джеймс Хоулесс власноруч, помилково викинув жорсткий диск на якому зберігалось 7500 біткоїнів, і потім, шукав його у безодні місцевого смітника…

Ще багато історій про біткоїн привертали увагу людей у 2013 році. Але лише частина, з тих хто звернув увагу на біткоїн, змогла роздивитись його геніальну сутність, те зерно, яке забезпечуватиме зростання купівельної спроможності біткоїна на протязі багатьох років. Серед тих кого зачепив біткоїн у 2013 був і я.

Роздивившись сутність біткоїна, ідею вільних грошей, вільного розвитку я одразу захотів придбати трішки біткоїнів, побачив що можна заробити на коливаннях курсу, і як наслідок трішки погрався у трейдера, заробивши зі 100$ майже 1100$. Але гра в трейдерів потребує відповідних навичок та досвіду, і як тільки коливання курсу біткоїна перестали бути зрозумілими я покинув цю справу, бо з такими іграми можна втратити все.

Біткоїн розвивався, з’явились сайти з новинами про біткоїн, статтями автори яких висловлювали свої думки, ідеї стосовно розвитку цієї валюти. Світові інвестори інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток біткоїн-стартапів. Навіть величезні компанії світового рівня звернули увагу на біткоїн, а деякі навіть почали приймати його до оплати за свої товари та послуги. Не відставали і шахраї, створювали піраміди, інвестиційні фонди, біржі, які потім зникали у невідомому напрямку з грошима довірливих людей. Злочинці використовували біткоїн для оплати своїх товарів та послуг. Кафе, ресторани, магазини, автомайстерні і багато підприємців які працюють в інших напрямках почали приймати біткоїн як оплату за свої послуги та товари. Сьогодні вже навіть банки звернули увагу на технологію блокчейн, яка лежить в основі роботи біткоїнів і намагаються використовувати її на свою, банківську користь.

В літку 2014 року, у ДельтаБанку почались проблеми, а от же і у всіх його клієнтів, серед яких був і я. Мене влаштовували умови цього банку, був рахунок, картка, 13% річних, і що місяця сума на рахунку трішки збільшувалась. Але я не оформлював депозитний договір. І саме це мене врятувало. Кілька місяців ходив знімати гроші і встиг як раз вчасно, до того часу, коли людям перестали видавати їх гроші. Пощастило.

Повстало питання, що робити з тими грошима, бо вдома зберігати не зручно, покласти в інший банк – дурість, вкласти в офіційний бізнес – то ще більша дурість в нашій країні. Тому вирішив ризикнути і обміняти все на біткоїни, вийшло по курсу 315-320$. Це була ризикована довгострокова інвестиція яка супроводжувалась сумнівами, страхами, відмовками близьких родичів, які підбурювали купити техніку зробити ремонт, купити машину вкласти в і інші речі. Після цього, курс біткоїна продовжив знижуватись аж до 200$. У той час виникали неприємні відчуття, але була віра у біткоїн, його ідеї. Продовжував працювати, і частину грошей, яка приходила з закордону, обмінював на біткоїни, бо виводити їх у гривні занадто невигідно із за комісійних банків та обмінників.

І от з середини 2015 року, курс біткоїна почав зростати, зростати почала його купівельна спроможність відносно долара. Збитки почали перетворюватись на прибутки.

Що буде далі з курсом біткоїна у 2016 році напевно сказати не можна. Популярність валюти у світі зростає, завдяки її якостям, закладеним в неї функціям. Це можна побачити в новинах, та аналізуючи зростання кількості транзакцій з використанням біткоїна. У 2016 році відбудеться зменшення винагороди за блок з 25 біткоїнів до 12,5 біткоїнів, тобто зменшиться швидкість емісії біткоїнів, а це призведе до зростання курсу. Біткоїн-ентузіасти пророкують стрімке підвищення курсу.

Є і такі, що кажуть навпаки, про зменшення курсу біткоїна, також обґрунтовуючи свої думки певними аргументами.

Все наше життя – це інвестиція у майбутнє. Те що ви робите зараз, сьогоднішні ваші рішення обумовлюють ваше майбутнє, те, яким воно буде. Дехто покладається на державну владу, довіряє свої гроші банкам, вкладає у нерухомість, товари, техніку, бізнес. Інші працюють все життя як прокляті за хліб та воду, збагачуючи своєю працею знахабнілих хазяїв. Є і ті, хто ризикує, відкриваючи для себе нові світи, змінює своє життя, в наслідок чого, програє, або навпаки, збільшує свої статки.

Якщо ви звернули увагу на біткоїн, і хочете вирішити для себе питання долучитись до цієї системи чи ні, то буде ваше рішення і ваш ризик, з відповідними наслідками. Але, з іншого боку, будь яка дія, або навіть бездіяльність у вашому житті, це також є ризик, ризик втратити статки в наслідок штучно створеної інфляції, втратити життя навіть не виходячи з дому, опинитись у вічній скруті з болячками та мінімальною пенсією від держави пропрацювавши все життя.

Ваше майбутнє – це ваші рішення сьогодні. Я вірю в ефективність вільного розвитку суспільства, без державної влади, і біткоїн технічно реалізує цю ідею. Саме тому я готовий ризикнути сьогодні заради біткоїну, бо вважаю що завтра, біткоїн може стати світовою валютою, без кордонів та заборон.