Сучасні гроші

Ви вже знаєте історію грошей і що таке гроші. Тепер ви можете порівняти різні гроші і зробити для себе висновки.

В сучасному світі всі користуються державними грошима, які існують у вигляді готівки та у вигляді електронних державних грошей на банківських рахунках. Окрім інфляції і її наслідків, яку здійснює емітент і тим самим знецінює ваші гроші, державні гроші мають купу практичних незручностей і недоліків.

  1. Державні гроші можуть вивести з обігу за розпорядженням держави. Тобто, те чим раніше ви могли оплатити товари та послуги, стає нічим. З різних причин, люди можуть не встигнути обміняти скасовані гроші на актуальні – старість, хвороба, довготривале відрядження, просто забули про заначку, а коли згадали, то вже пізно.

Золото було обрано суспільством природним шляхом, тому ці гроші не можна відмінити розпорядженням держави. Якщо ви зберігали золото, замість державних грошей, то незалежно від уряду при владі, законів і інших чинників, золото залишатиметься золотом і ви завжди можете обміняти його на акуальні гроші.

Біткоїн так само як і золото, обирають люди і користуються з власної волі. Щоб використовувати біткоїн не потрібні закони чи розпорядження. Тому біткоїн завжди залишається біткоїном, незалежно від політичних сил при владі і їх рішень. Ви можете використовувати биткоїн, як альтернативу державним грошам там, де це можливо.

  1. Ще одна проблема готівкових грошей – довговічність. Паперові гроші зношуються, можуть бути пошкоджені, забруднені. Такі готівкові гроші відмовляються приймати до оплати. Якщо у вас є пошкоджена чи забруднена банкнота 100 доларів США у вас її не візьме жоден банк, а державний ОщадБанк, візьме пошкоджену банкноту лише на експертизу (до 3 місяців очікування) і з передплатою за експертизу в розмірі 10% в гривнях.

Проблему створюють фальшиві гроші. Якщо оплата здійснюється готівкою, вам необхідно вручну, під спеціальним приладом перевіряти кожну банкноту, і при цьому немає гарантії, що всі банкноти справжні.

Біткоїн не пошкоджується, немає фальшивих біткоїнів. З біткоїнами проблема підробки повністю виключається.

  1. Подільність державних грошей обмежена. Одна державна грошова одиниця ділиться на 100 копійок. Якщо використовують готівкові державні гроші, то дуже часто, а особливо з розвитком інфляції, у використанні державних грошей відчувається дефіцит подільності, невистачає обмінних монет. Немає решти у продавців товарів в магазинах, на ринках. Цю проблему вирішує використання електронних грошей.

Подільність золота обмежена точністю ваг, якими вимірюється одиниця цінності золота – маса.

Подільність біткоїна на даний момент становить одну стомільйонну частину монети біткоїн, але за необхідності, монету біткоїн можна поділити на більшу кількість частин.

  1. Державні гроші – це інфляційні гроші. Держава здійснює емісію грошей і тим самим наповнює ринок грошовими сурогатами. В результаті купівельна здатність цих грошових сурогатів знижується. Ви не можете заощаджувати державні грошові сурогати, бо це збиток. Інфляція також з’їдає подільність державних грошей. 1 грошова одиниця гривня ділиться на 100 копійок, але 1, 2, 5 копійок вже вилучені з обігу, використання 10, 25, копійок втратило сенс на фоні зростання цін. Фактично 1, 2 копійок замінено монетами 1, 2 гривні.

Золото – це дефляційні гроші. Кількість золота на планеті Земля обмежена, щоб отримати золото, потрібно його добувати. З іншого боку, чисельність торгових відносин, історично, збільшувалася. В результаті золото ставало більш дефіцитними грошима і його купівельна здатність зросла. Колись золото не було грошима, його не приймали до оплати, але з часом і розвитком торгових відносин з використанням золота, купівельна здатність зросла на стільки, що за золоту монету можна було купити корову чи кілька центнерів зерна.

У випадку із золотом, можлива ситуація, коли буде відкрито величезне родовище золота, кількість золота на ринку збільшиться і купівельна здатність золота різко впаде.

Біткоїн теж дефляційні гроші і купівельна здатність біткоїна в довгостроковій перспективі завжди зростає, але на відміну від золота, відома кінцева кількість монет біткоїн – 21 000 000 монет. Видобування (майнінг) біткоїнів відбувається шляхом математичних розрахунків за певним алгоритмом. В результаті, останню частину біткоїна буде добуто аж в 2140 році. Більш докладно читайте в розділах присвячених організації роботи біткоїна.

  1. Державні готівкові гроші обмежені кордонами держави. Оплатити товар гривнею ви не зможете ніде, крім України.

Золото, на жаль, скоріш за все не приймуть до оплати із-за відсутності ваг, за допомогою яких треба виміряти масу золота. Але всім відомо, що золото це гроші, і теоретично ви можете обміняти золото на певну кількість місцевих грошей в будь-якій країні світу.

Біткоїн технічно, можно прийняти до оплати в будь-якій країні світу за 5 хвилин, продавцю, який не має біткоїн гаманця. Достатньо мати смартфон і інтернет. Щоб прийняти оплату в біткоїнах потрібно лише бажання продавця. У всіх країнах світу чули про біткоїн, і знають що це таке, тому варто запитувати, чи приймає продавець оплату в біткоїнах, навіть якщо немає відповідної позначки.

  1. Електронні державні грошові сурогати на банківських рахунках не належать вам. Ваші гроші на банківському рахунку, повністю контролює третя особа – банк. Банк підпорядковано державі. Зі зміною законодавства, за поданням відповідних органів, за бажанням оператора банку, ваш банківський рахунок буде заблоковано, транзакцію призупинено, гроші конфісковані. Таких випадків тисячі, це звичайна практика державної фінансової системи.

Золото не є електронними грошима. Якщо золото у вашій кишені – воно належить вам.

Біткоїн – цифрові гроші, які часто називають цифровим золотом. Біткоїн належить лише вам одноособово. Лише ви, і більше ніхто, маєте доступ до ваших біткоїнів. Ніхто не може арештувати, заблокувати ваш біткоїн рахунок, ніхто не може відмінити біткоїн транзакцію.

  1. Якщо вам потрібно отримати готівкові гроші, наприклад ви зібралися на ринок, де продають товари лише за готівку, вам необхідно знайти банкомат і отримати готівку. Але часто, в банкоматі ви не можете отримати потрібну суму готівкою, бо купюри необхідного номіналу відсутні. Також може бути встановлено ліміт на сумму, яку вам дозволяють зняти з банкомату.

Основна проблема, з якої електронні платежі в державних грошах не розповсюджені, полягає в ціні і доступності спеціалізованого обладнання для прийому оплати електронними грошима і необізнаність продавців.

Біткоїн дуже простий і доступний всім спосіб оплати. Достатньо мати звичайний смартфон і інтернет. Оплату в біткоїнах зможе прийняти як дитина, так і людина похилого віку, навіть якщо вона не обізнана, як приймати оплату в біткоїнах.

  1. Міжнародні перекази грошей занадто складні і довгі. Щоб переказати/отримати гроші за кордон, потрібно мати банківську картку відповідної валюти (відвідати відділення банку, вистояти чергу, надати особисті дані). За транзакцію переказу береться комісія у відсотках від суми переказу (0,5% – 1,0% в кращому разі). Крім цього, може здійснюватися конвертація валют, за що стягують окрему плату. Переказ на міжнародну картку, між банками різних країн здійснюється до 5 банківських днів. При цьому, транзакція може бути заблокована, повернута і все це займає купу часу. Ваші гроші можуть зависнути в системі на довгий час. Існують ліміти, тобто вам дозволено відправляти тільки обмежену суму грошей.

Біткоїн не потребує ваших особистих даних. Ви можете переказати будь-яку мусу і комісію встановлюєте самостійно, яку вважаєте за потрібне (більш детально про комісії біткоїн транзакцій читайте у відповідному розділі). Наприклад, ви можете відправити у біткоїнах еквівалент 100 мільйонам доларів з комісією 1-2 центи. Біткоїн транзакцію не можна заблокувати чи відмінити. Зазвичай, біткоїн транзакція підтверджується протягом 10-30 хвилин. Немає значення, в яку частину світу ви відправляєте біткоїни, отримувачу достатньо мати смартфон і інтернет.


З описаних вище прикладів, можна зробити прості висновки.

В межах державної фінансової системи ви не маєте права на гроші.

В межах системи Біткоїн право на гроші належить вам!

Державна фінансова система дорога, складна, громіздка, занадто довга.

Біткоїн дешевий, зручний, швидкий.

Що вам вигідно використовувати в якості грошей? Вибір за вами.