Bitcoin, фінансові піраміди і шахрайство

В соціальних мережах, з насмішками та безглуздими аргументами стверджують, що Біткоїн, то є фінансова піраміда і шахрайство. Кожен такий “експерт”, які мінімум, має вищу економічну освіту.

Соціальні мережі, Фейсбук, Твітер, Гугл і інші, блокують рекламу з інформацією про Біткоїн.

ЗМІ, посилаючись на компетентну думку відомих економічних “експертів” (таких як Сергій Фурса, Андрій Новак і купа інших) про біткоїн, постять різноманітні інтерв’ю, в яких сповіщають, що біткоїн не гроші, що біткоїн приречений і в нього немає майбутнього.

З іншого боку, аферисти і фінансові шахраї рекламують через соціальні мережі, в обхід заборон, свої фейкові сайти, інвестиційні платформи, трейдингові алгоритми, власні фейкові криптовалюти, використовуючи назву Bitcoin і Blockchain, з метою отримати в своє розпорядження гроші довірливих, необізнаних громадян.

З першого погляду, все дуже заплутано. Як розібратися, що правда, а що брехня? Як не потрапити на гачок шахраїв? Як відрізнити справжні криптовалюти, від шахрайства?

Bitcoin і фінансові піраміди

Фінансова піраміда – це модель перерозподілу цінностей (грошових або економічних) в межах ієрархічної централізованої структури

Якщо ви не згодні з цим визначенням поняття “фінансова піраміда”, наведіть ваше розуміння в коментарях.

Особливістю фінансової піраміди є те, що правила перерозподілу цінностей встановлює і змінює організатор фінансової піраміди без згоди клієнта. Правила функціонування фінансової піраміди змінюються з метою отримання прибутку через порушення початкової угоди – це і є шахрайство.

Перерозподіл цінностей відбувається і в умовах децентралізації, наприклад, в суспільстві в якому присутні взаємовигідні економічні стосунки. Вдосконалення технологій, нові виробничі рішення, оптимізація виробничих процесів, далекоглядність інвесторів все це чинники перерозподілу цінностей, які не порушують угод і не є шахрайством, але за рахунок цих чинників відбувається збагачення.

Ієрархічна структура фінансової піраміди означає, що перерозподіл цінностей відбувається в структурі де прибуток учасника формується з внесків нових учасників, у випадку з грошима. У випадку з економічними благами, відбувається перерозподіл цінності праці, через її знецінення емітентом державних грошей, де найбільшу вигоду отримує емітент і чиновники відповідно до ієрахічних сходів. При цьому процес перерозподілу здійснюється централізовано, організатором фінансової піраміди.

В фінансовій піраміді, ви довіряєте ваші гроші третій особі, яка має змогу контролювати їх і розпоряджатися вашими коштами. В фінансовій піраміді ви втрачаєте контроль над вашими грошима, втрачаєте право власності на вашу цінність.

В чому відмінність державних грошей (гривні, долари, євро), Bitcoin і золота?

Державні гроші, Біткоїн і золото перерозподіляються в процесі використання від емітента до користувачів, і між користувачами в процесі виникнення економічних відносин.

Перерозподілу між користувачами може і не бути. Наприклад фінансова піраміда B2B jewelry в обмін на гроші видає сертифікати (чорно-біла роздруківка на А4, та папірці з дизайном під долар США), які в принципі не несуть в собі жодної цінності, ані в інформації на папері (це не є договір, чи угода), ані функціональних цінностей (наприклад таких, які мають в собі гроші). “Інвестицію” прив’язують до номеру телефону. Продавати, купувати, дарувати сертифікати не можна, і тому ніякого перерозподілу між користувачами в цьому випадку не може бути.

Державні гроші підпорядковані уряду, який, одноособово, централізовано емітує гроші, приймає рішення про обіг грошей, впроваджує, або скасовує нові грошові одиниці. На процес емісії та регулювання обігу грошей не впливає суспільство. Процес регуляції державних грошей – це централізований процес, без згоди осіб, які є користувачами. Державні гроші не були обрані суспільством добровільно, державні гроші нав’язані силою і залякуванням.

Золото і Bitcoin не мають централізованого регулятора. Правила використання золота і біткоїна встановлюються шляхом децентралізованого прийняття користувачами вже обумовлених правил, або правил, які формуються суспільством в процесі їх використання на добровільній основі, без примусу.

Державні гроші емітуються постійно і централізовано. В процесі перерозподілу державних грошей від емітента до користувача, нові грошові одиниці проходять через ієрархічні рівні банків, міністрів, чиновників різного рангу, соціальні і інші державні проекти, соціальні виплати і виплати бюджетникам, перед тим, як потрапляють на ринок. В цьому процесі, перші, хто отримує нові державні гроші, отримують економічні блага за найкращими цінами. Після потрапляння державних грошей на ринок, внаслідок збільшення грошової маси, їх купівельна здатність втрачається, і основна маса користувачів, вже не може купити товари за цінами, за якими їх купували чиновники.

Емісія золота і біткоїна децентралізована. Будь-хто може долучитися до процесу видобування золота (умовно), чи біткоїнів. Між емітентами біткоїна та користувачами не існує ієрархічних сходів. Нові біткоїни потрапляють на біржі (ринки), які доступні кожному, або через приватний обмін.

В державній грошовій системі (і в електронних кабінетах сайтів фінансових пірамід) відсутнє право власності на гроші. Гроші, які знаходяться на ваших банківських рахунках (електронних кабінетах) вам не належать, оскільки ви маєте право розпоряджатися грошима тільки на умовах банку та державного регулятора (або на умовах власника фінансової піраміди). Банк (фласник фінансової піраміди), в будь-який момент, може заборонити вам використовувати ваші гроші, заблокувати рахунки чи трансакції, встановити ліміти, контролювати ваші транзакції.

Навіть гроші у вашій кишені не належать вам, оскільки їх купівельну здатність централізовано контролює державний регулятор через друкарський верстат, не питаючи у вас згоди, а легетимність державних грошових одиниць може бути сказована державним розпорядженням (1, 2, 5 копійок вже не є грошима за розпорядженням держави).

Золото і біткоїн обмежені в кількості, тому емітувати ці гроші централізовано, в будь-якій кількості неможливо.

Біткоїн належить Вам. Тільки ви, особисто, маєте право розпоряджатися вашими біткоїнами. Ніхто не може заблокувати ваш біткоїн рахунок, відмінити транзакцію, конфіскувати ваші біткоїни з вашого біткоїн рахунку.

Золото так само як і біткоїн належить вам. Скасувати статус золота чи біткоїна, як грошей, державним розпорядженням неможливо, оскільки золото і біткоїн обрано в якості грошей суспільством.

Порівняльна таблиця характеристик фінансової піраміди (на прикладі державних грошей), Bitcoin і золота.

Основні характеристики фінансової піраміди

Державні гроші

Bitcoin

Золото

Перерозподіл в суспільстві

Так

Так

Так

Централізована зміна правил

Так

Ні

Ні

Наявність ієрархічної структури

Так

Ні

Ні

Відсутнє право власності

Так

Ні

Ні

З отриманої інформації можна зробити однозначний висновок:

Bitcoin не є фінансовою пірамідою, оскільки біткоїн не має характерних для фінансової піраміди ознак

Ознаки фінансової піраміди має держава (як структура), державні гроші, і державні інститути. Зокрема, Державний пенсійний фонд – це є приклад класичної фінансової піраміди.

Bitcoin і шахрайство

Біткоїн це достатньо молоді гроші, які були створені лише 11 років тому, в 2009 році. Емісія біткоїнів обмежена і чітко визначена в часі правилами системи Біткоїн. З розповсюдженням біткоїна, як грошей, в суспільстві, купівельна здатність біткоїна зростає доволі швидко. Зростання купівельної здатності біткоїна означає, що на грошову одиницю можна купити більше товарів. Ті, хто зрозумів сутність і переваги біткоїна, отримали монети раніше за інших і відповідно збагатилися. Це нормальний природний процес. Одні люди знаходять цінності раніше за інших, купують картини, або інші витвори мистецтва майже задарма, і потім, з часом, ці цінності дорожчають – це не показник фінансової піраміди або шахрайства.

Стрімкий ріст купівельної здатності біткоїна, в першу чергу, привернув увагу шахраїв, які спираючись на репутацію Bitcoin, ошукують людей, видурюючи у них заощадження і обіцяючи шалені прибутки.

Способи, якими шахраї виманюють у людей гроші на фоні репутації біткоїна дуже різноманітні:

  • Справжні криптовалюти, які пропонують купити в надії на ріст купівельної здатності, як це було з біткоїном. Таких справжніх криптовалют налічується більше 3000;
  • Фейкові криптовалюти, які насправді не є криптовалютами. Шахраї відверто дурять людей, пропонуючи купити у них пакети з крипто монетами на 100, 250, 500 євро, у вигляді флешки, чи цифр в акаунті на їхньому сайті. OneCoin, GeraCoin і інші;
  • Інвестиційні фонди, які готові взяти ваші гроші в управління і примножити на десятки відсотків за місяць;
  • Трейдерські контори, які заявляють про секретний, неперевершено ефективний алгоритм автоматичного трейдингу, який гарантовано збільшує ваші статки в рази за тиждень.

Шахраї розповсюджують свої проекти через рекламу в соц. мережах Facebook, Instagram, Twitter.

Наприклад, в Facebook було помічено рекламу шахрайської трейдингової компанії BitcoinEra. Реклама надавалася під виглядом новин, інтерв’ю кореспондентки “ТСН” з президентом України Зеленським, про те, як зробити українців заможними. Ніяких згадок про біткоїн чи трейдинг в рекламі не було. При переході на сайт за рекламним посиланням, відвідувач потрапляє на сторінку державного сайту Голос України, – це викликає довіру… але, якщо звернути увагу на адресну строку, на адресу посиланнь в меню цього сайту і посилань на статті, то стає зрозуміло, що ніякого відношення до сайту Голос України шахрайський сайт немає.

Це приклад шахрайства, розрахованого на не обізнаного читача.

В статті на сайті відверто маніпулятивний текст, який використовує репутацію Біткоїна, маніпулює фактами, іменами відомих людей, спираючись на природне прагнення людини отримати вигоду.

Всі посилання з шахрайського сайту зі статтею, ведуть на сторінку сайту шахрайської трейдингової контори BitcoinEra. На сайті BitcoinEra ще більше маніпулятивної інформації. Відео з інтерв’ю відомих людей, в яких вони висловлюються про Біткоїн, наведено інформацію, як долучитися до проекту, фейкові коментарі з позитивними відгуками, скріни гаманців і рахунків з надходженням значних сум…

Це відверте шахрайство, основна мета якого, видурити гроші з людей.

Якщо вам пропонують віддати гроші в розпорядження третій особі, заради отримання прибутків – це шахрайство!

Віддаючи гроші шахраям ви потрапляєте в безвихідну ситуацію:

  1. Повністю втрачаєте право розпоряджатися грішми, які віддали;
  2. Якщо замість грошей, ви отримали якість монети на балансі акаунту, флешку з монетами – ви не контролюєте їх, ви не можете розпоряджатися цими цифрами за вашим бажанням;
  3. Повернути свої гроші з шахрайської системи ви вже не зможете. На вивід коштів потрібна згода куратора. Вас будуть вмовляти не виводити кошти бо відсотки прибувають кожного дня. Якщо ви наполягатимете – з’являться технічні проблеми, і вас будуть годувати “завтраками”;
  4. Коли ви зрозумієте, що вас ошукали, вам нікуди буде звернутися, бо контактна інформація відсутня, або фейкова;
  5. В кращому разі, поліція прийме вашу заяву про пограбування – на цьому все закінчується. Ваші гроші втрачено назавжди.

З біткоїном ви не втрачаєте ваші гроші, оскільки, тільки ви розпоряджаєтеся вашими біткоїнами. В будь-який момент часу, за власним бажанням, ви можете обміняти біткоїни на інші гроші, через численні обмінники, біржі, приватний обмін. Біткоїни не зберігаються на якомусь сайті, немає куратора біткоїнів, не існує президента біткоїнів, офісу, серверу, і інших атрибутів централізації.

Доступ до біткоїнів ви можете зберігати в паперовому блокноті. В будь-який момент за вашим бажанням, ви можете завантажити біткоїн гаманець, відновити доступ до управління біткоїнами, обміняти біткоїни, або відправити біткоїни на інший кінець планети без будь-яких проблеми. Для цього вам не потрібні дозволи від держави, чи адміністратора фінансової піраміди.

Як відрізнити фейкові криптовалюти від справжніх криптовалют?

Головна відмінність фейкових криптовалют від справжніх криптовалют – відсутність контролю. Передача монет криптовалюти здійснюється через цифровий підпис. Цифровий підпис потребує пари ключів: секретний ключ і публічний ключ. Фейкові криптовалюти не надають цих пар ключів, а отже не надають права приватної власності.

Найвідомішим прикладом фейкової криптовалюти є OneCoin. Проект OneCoin не має власної криптовалюти, немає пар ключів, ваші криптогроші це цифри в особистому кабінеті сайту OneCoin.

Фейкових криптовалют немає на відомих криптовалютних біржах (poloniex, bittrex, bitfinex і інш). Справжніх криптовалют так само може не бути на відомих біржах. OneCoin мав свою власну біржу в єдиному екземплярі і тільки на цій біржі можна було обміняти цифри OneCoin.

Якщо ви звернули увагу на справжню криптовалюту, не варто поспішати купувати цю криптовалюту, сподіваючись на шалений зріст вартості подібний до зросту біткоїна. Багато справжніх криптовалют створюють з метою отримання прибутку. Розробники криптовалюти здійснюють премайнінг, в наслідок чого отримують переважну більшість монет. Потім додають свою криптовалюту на криптовалютну біржу, рекламують, стимулюють шалений зріст курсу і на піку продають власні монети.

Гроші – це винахід суспільства; суспільство прагне універсальних грошей. Історично, гроші перетворилися на універсальний засіб обміну на товари та послуги, який не знає кордонів і відомий всім. Тому шанси, що якась нова, справжня крипровалюта стане грошима подібними до біткоїна дорівнюють нулю.

Будьте уважні! Не довіряйте ваші гроші в управління третім особам. Дізнавайтеся, як функціонує система Біткоїн, як користуватися біткоїнами.

Ваші знання про Біткоїн – це безпека ваших заощаджень