Історія Bitcoin

З історії грошей ви дізналися, що справжні гроші, золото та срібло, були замінені на державні грошові сурогати. Відмінність справжніх грошей, від грошових сурогатів полягає в тому, що використання грошових сурогатів є не вигідним для вас і тримається на омані, шахрайстві, та остраху покарання, за відмову використовувати те, що не вигідно, що веде вас до збитків.

Останні кілька десятків років, емісія державних грошових сурогатів досягла небувалого розмаху. Втручання держав в економічну діяльність суспільства порушує спонтанні порядки і природну рівновагу настільки, що суспільство деградує. Відбувається викривлення світосприйняття. Чорне сприймається білим, а біле – чорним.

Поняття гроші в сприйнятті переважної більшості людей перевернуто з “ніг на голову”. Люди стали називати грошима те, що фактично є грошовими сурогатами, і навпаки, називають грошовими сурогатами – справжні гроші.

Державне регулювання економічних відносин суспільства веде цивілізацію до занепаду, до глобальної економічної кризи.

Так, в 2008 році сталася світова фінансова криза, спровокована державним регулювання іпотечного ринку США. Часткове резервування грошей (коли кредити видають не на суму фактично існуючих грошей, а на суму, яка в кілька разів перевищує наявну грошову масу), ніби-то, було рішенням для виправдання емісії державних грошових сурогатів. Банки видавали кредити з неіснуючої грошової маси, на придбання та будову житла, але по суті, часткове резервування це та сама емісія грошей з нічого. Кредити були видані, житло побудоване, але нове житло ніхто не купував, і ті хто взяв в банках кредити не змогли їх повернути.

Банки по всьому світу почали банкрутіти, на рахунках з’являлися нулі.

Природу не можна ошукати. Якщо грошей немає – то їх немає, скільки б нулів не додавав емітент.

Для порятунку платоспроможності банків, держави знов друкують гроші… Гроші втрачають купівельну здатність. Саме люди стають жертвами фінансових криз, спричинених державним регулюванням.

Проте не все суспільство заражене державною шахрайською пропагандою. Ще у 19-20 ст. було розроблено Австрійську економічну теорію, яка показує, що втручання в процес самоорганізації економіки призведе до економічної катастрофи. За цією теорією, найефективніше регулювання економіки здійснюється через саморегулювання, виникнення спонтанних порядків на ринку. Прорахувати всі фактори, які впливають на ринок, і регулювати його неможливо, а намагання це зробити призводить до виникнення економічного тоталітаризму та фінансових криз, які будуть руйнівними для всього суспільства.

Проте, така теорія не влаштовує державу, адже держава має іншу мету – грабувати суспільство. І економічне регулювання – це найкращий інструмент пограбування.

Ті хто підтримував ідеї економічної свободи, ідеї повернення права приватної власності на гроші – це звичайні люди, які бачили і розуміли, що коїть система державного регулювання.

Математики, криптографи, економісти як з наукових кіл, так і ентузіасти, намагалися розв’язати цікаву задачу: “Як передати гроші (точніше унікальну інформацію), від одного суб’єкта до іншого, без участі посередника? При цьому, система передачі унікальної інформації не повинна мати центрального серверу, який би був посередником.”

Ентузіасти створювали форуми, інтернет розсилки, ділилися ідеями розв’язання цієї задачі. Це було цікаво з теоретичної і технічної точки зору.

В 1983 році, 28 річний аспірант Каліфорнійського університету в Берклі, Девід Чом опублікував наукову статтю. В своїй статті Девід описує цифрові гроші DigiCash, які забезпечували анонімність користувачам. Ідея Девіда базувалася на цифровому підпису.

В 1989 році Чом створює компанію і впроваджує DigiCash. Наприкінці 1990-х DigiCash вже можуть приймати банки, ці гроші можуть використовуватися суспільством. Але суспільство вже деградувало, і не використовує анонімні і безпечні DigiCash. Крім цього, DigiCash були централізованими грошима, це була компанія з радою директорів.

В 1999 році компанія збанкрутувала.

В тому ж 1999 році, економіст Мілтон Фрідман (нобелівський лауреат) висловив думку:

“Те, чого не вистачає суспільству, і що скоро буде винайдено – це надійні цифрові гроші, спосіб переказу грошей від сторони А до сторони Б через інтернет, коли ні А, ні Б не знають один одного”.

В 1996 році Дуглас Джексон і Барі Дауні створюють e-Gold. Ідея цих грошей полягає в тому, що керівники компанії кладуть певну кількість золота в банк, в сейф. Створюють сайт, на якому продають частки цього золота. Вони створюють грошову систему, в якій обмінюються частками золота. До 2000-х років, грошовою системою e-Gold користуються понад 1 мільйон користувачів.

e-Gold це окрема грошова система, якою користуються торговці дорогоцінними металами, інтернет-магазини, аукціонні будинки, онлайн-казино, політичні та некомерційні організації. e-Gold дозволяє поділити масу золота (яке знаходиться в банку) на тисячні частки граму, і відповідно здійснювати мікроплатежі.

e-Gold були першою спробою створити цифрове золото.

Проте, e-Gold теж були централізовані, недосконала система захисту дозволяла хакерам зламувати і красти цифрове золото.

В 2001 році, уряд США створює закон, заднім числом, який перетворює Дугласа Джексона і Барі Дауні на злодіїв. Їх притягують до кримінальної відповідальності, банківський сейф с золотом арештовують. Організаторів звинувачують у відмиванні грошей через їх грошову систему.

Історія e-Gold остаточно закінчилася в 2008 році, коли Дугласу Джексону відмовили у видачі ліцензії, яка б дозволила відновити e-Gold після 7 років судових тяганин. Причиною відмови був закон, який забороняв видавати ліцензії осудженим за економічні злочини.

Головним недоліком e-Gold так само як і у випадку з DigiCash була централізація – перші цифрові гроші залежали від своїх розробників, вимагали централізованої підтримки системи. Ці цифрові гроші не могли існувати незалежно від регулятора, який підтримували їх функціонування.


31 жовтня 2008 року користувач під псевдонімом Сатоші Накамото відправив повідомлення кільком тисячам підписників (в основному математики, криптографи) розсилки на сайті metzdown.com:

“Я працюю над новою системою цифрових грошей, яка буде повністю побудована за принципом peer-to-peer, без будь-яких посередників. […] Повноцінна версія електронних грошей в форматі peer-to-peer зробила б можливим передачу онлайн-платежів безпосередньо від однієї сторони іншій стороні, і не потребує створення фінансової установи. Цифрові підписи – це лише частина рішення, основні переваги цифрового підпису будуть втрачені, якщо для запобігання подвійній траті буде потрібна третя сторона. Ми пропонуємо вирішення проблеми подвійної трати коштів через використання peer-to-peer мережі“.

Далі в повідомленні було більш докладне пояснення пропонованого рішення і посилання на завантаження документу, об’ємом всього лише 9 сторінок, в якому було викладено концепцію побудови системі Bitcoin.

Bitcoin P2P e-cash paper

Satoshi Nakamoto satoshi at vistomail.com
Fri Oct 31 14:10:00 EDT 2008

  • Previous message: Fw: SHA-3 lounge
  • Messages sorted by: [ date ] [ thread ] [ subject ] [ author ]

I’ve been working on a new electronic cash system that’s fully
peer-to-peer, with no trusted third party.

The paper is available at:
bitcoin.org/bitcoin.pdf

The main properties:
 Double-spending is prevented with a peer-to-peer network.
 No mint or other trusted parties.
 Participants can be anonymous.
 New coins are made from Hashcash style proof-of-work.
 The proof-of-work for new coin generation also powers the
    network to prevent double-spending.

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

Abstract.  A purely peer-to-peer version of electronic cash would
allow online payments to be sent directly from one party to another
without the burdens of going through a financial institution.
Digital signatures provide part of the solution, but the main
benefits are lost if a trusted party is still required to prevent
double-spending.  We propose a solution to the double-spending
problem using a peer-to-peer network.  The network timestamps
transactions by hashing them into an ongoing chain of hash-based
proof-of-work, forming a record that cannot be changed without
redoing the proof-of-work.  The longest chain not only serves as
proof of the sequence of events witnessed, but proof that it came
from the largest pool of CPU power.  As long as honest nodes control
the most CPU power on the network, they can generate the longest
chain and outpace any attackers.  The network itself requires
minimal structure.  Messages are broadcasted on a best effort basis,
and nodes can leave and rejoin the network at will, accepting the
longest proof-of-work chain as proof of what happened while they
were gone.

Full paper at:
http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf

Satoshi Nakamoto

———————————————————————
The Cryptography Mailing List
Unsubscribe by sending "unsubscribe cryptography" to majordomo at metzdowd.com


  • Previous message: Fw: SHA-3 lounge
  • Messages sorted by: [ date ] [ thread ] [ subject ] [ author ]

More information about the cryptography mailing list

3 січня 2009 року, Сатоші Накамото запустив на своєму комп’ютері першу версію програми Bitcoin. Цього ж дня відбулася емісія перших 50 монет біткоїн – було сгенеровано так званий Генезис Блок, або Блок 0 в системі Біткоїн.

В першому згенерованому блоці (Блок 0, або Genesis block) Сатоші Накамото залишив текстове повідомлення “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, що в перекладі означає “Міністр фінансів черговий раз готовий надати банкам державне субсидіювання”. Цей вислів зроблено на основі статті в “The Times” від 03.01.2009, яка доводить, що немає здорового глузду в державному регулюванні, але це остання крапля, після якої залишається дати світу “таблетку” від тієї державної регуляторної зарази.

Сатоші Накамото поділився версією програми з кількома ентузіастами криптографами, які встановили її на своїх компьютерах і запустили в роботу. Одним з криптографів, який отримав першу версію програми Bitcoin від Сатоші Накамото був Хел Фінні.

6 січня 2009 року відбулася перша транзакція між Сатоші Накамото і Хелом Фінні.

Програмою Bitcoin, яку отримали перші користувачі, вони ділилися зі знайомими та друзями. Оскільки програмний код Bitcoin відкритий, програмісти мали змогу перевірити його на помилки, вдосконалити.

З 03.01.2009 року, програма Bitcoin розповсюджувалася, вдосконалювалася, її встановлено на тисячі комп’ютерів звичайних людей, користувачів по всій планеті Земля. Всі програми Bitcoin створюють мережу Bitcoin, яка не має центрального серверу, не має сайту, немає ради директорів, відсутній президент компанії, хто такий Сатоші Накамото – залишається загадкою.

Система Біткоїн не потребує централізованого обслуговування, а тому, її неможливо закрити.

Bitcoin працює 24/7 вже 11 років поспіль.