Нода (Вузол) Bitcoin

Біткоїн вузол, або Біткоїн нода – це програма з повною версією блокчейну біткоїну, яку встановлюють на комп’ютер.

Сукупність біткоїн вузлів забезпечую децентралізацію і надвисоку надійність системи Біткоїн.

Наприклад, біткоїн нодою є програма Програма Bitcoin Core, Bitcoin Knots, Elecnrum Bitcoin Wallet і деякі інші.

Програма-вузол Bitcoin Core має відкритий програмний код, тобто будь-хто, хто має відповідні знання в сфері програмування, може дослідити програму, перевірити, чи виконує програма заявлені функції, перевірити на програмні помилки, внести зміни у свою версію програми.

Якщо код програми біткоїн вузла буде змінено таким чином, що робота цієї програми порушуватиме загально прийняті в системі Біткоїн правила, ці зміни одразу будуть виявлені та оголошені загалу через соц. мережі, форуми. Інші вузли системи Біткоїн перевіряють дані які надсилає будь-який інший вузол на відповідність правилам системи Біткоїн, і якщо дані від зміненої програми біткоїн вузла порушують правила системи, всі непошкоджені програми біткоїн вузли ігноруватимуть результати роботи неправильної програми і ця програма буде відкинута мережею Біткоїн.

Функції програми біткоїн вузла:

  • Забезпечує можливість прийому та передачі біткоїнів, створення транзакцій – тобто виконує функцію біткоїн-гаманця. Генерує пари ключів приватний/публічний і біткоїн адреси з публічного ключа;
  • Містить повну, актуальну копію бази даних Blockchain;
  • Функція контролера на відповідність отриманих даних правилам системи Біткоїн; перевіряє блоки з транзакціями, які надсилають майнери;
  • Взаємодіє з іншими вузлами системи Біткоїн з метою синхронізації, оновлення версії блокчейну та контролю за дотриманням правил. Надсилає сповіщення про порушення правил системи Біткоїн, передаючи попередження іншим вузлам з даними порушника, завдяки чому, інші вузли не приймають дані від зловмисної програми вузла.

Програма Біткоїн вузол – це повноцінна функціональна одиниця мережі Біткоїн, яка є носієм всіх правил системи Біткоїн, контролером даних на відповідність правилам системи, та зберігає, оновлює і додає нові блоки до копії бази даних блокчейн.

Більшість таких програм Біткоїн вузлів, які працюють по однаковим правилам обумовлюють правила всієї системи Біткоїн. Впровадження змін до правил функціонування системи Біткоїн відбувається через оновлення програмного коду більшості програм-вузлів (нод), тобто це схоже на голосування, і коли користувачі обирають оновлення програми Біткоїн вузла, вони тим самим погоджуються з нововведеннями і зміною правил функціонування системи Біткоїн, якщо такі мають місце бути.

Оскільки програми Біткоїн вузли розподілені по всій планеті Земля, і “спілкуються” між собою (1 програма біткоїн вузол з’єднується з 8 іншими програмами біткоїн вузлами), утворюючи мережу Біткоїн, а також, кожна програма Біткоїн вузол є повнофункціональним носієм правил і властивостей системи Біткоїн, вимкнути систему Біткоїн, або змінити правила системи Біткоїн неможливо. Система Біткоїн немає центру.

Якщо вимкнуть інтернет і електрику, чи зникне Біткоїн?

Так, якщо по всій планеті Земля (а також на автономних супутниках, які обертаються навколо планети), одночасно вимкнути інтернет, або електроенергію – система Біткоїн перестає функціонувати доти, поки не буде відновлено електропостачання та інтернет.

А тепер уявіть собі ситуацію, при які на планеті Земля і автономних супутниках зникає електроенергія і інтернет… Вочевидь така ситуація представляє собою глобальну катастрофу, яка вимкне не тільки Біткоїн, а і все людство на планеті.

При локальних катастрофах, навіть якщо у вашій місцевості, країні, або кількох країнах зникла електрика, інтернет, ви не можете користуватися системою Біткоїн, але з вашими біткоїнами нічого не станеться, вони надійно зберігатимуться в системі Біткоїн.

В результаті великих катастроф, війн, і з інших причин, система Біткоїн зберігатиме функціонування найдовше з усіх фінансових систем.