Холодний гаманець Bitcoin

Насправді, ви не маєте монет біткоїн в вашому гаманці. Система біткоїн має загальний баланс монет, емісія яких чітко визначена в часі. З моменту коли транзакція винагороди, яку створив собі майнер, стає валідною, в системі Біткоїн, здійснюються транзакції, які передають не самі монети, а право розпоряджатися певною кількістю монет використовуючи цифровий підпис.

Записи про ваші права на певну кількість монет біткоїн знаходяться в децентралізованому блокчейні системи Біткоїн, тобто в сукупності всіх копій блокчейну Біткоїна, які зберігаються на комп’ютерах в файловій системі програм – Біткоїн вузлів.

Ваше право на монети біткоїн полягає в можливості передавати право розпоряджатися певною сумою біткоїнів іншим біткоїн-адресам.

Можливість передачі права розпоряджатися вашими біткоїн монетами іншим біткоїн адресам ви здійснюєте через цифровий підпис приватним (секретним) ключем.

Біткоїн адреса (закодований публічний ключ), завжди має пару – приватний ключ.

Ці пари, публічний/приватний ключі ви можете згенерувати за межами інтернет.

Холодний біткоїн гаманець (холодне біткоїн сховище) – це носій інформації на який записана пара приватний/публічний ключ (або кілька), згенеровані і збережені за межами інтернет.

Широке застосування отримав метод генерації пар ключів на основі унікального набору слів – SEED-фрази. Тому разом з парами ключів, ви можете записувати і секретну SEED-фразу.

Такими носіями інформації можуть бути диски, флешки, карти пам’яті, комп’ютери, які не мали зв’язку з інтернет в момент генерування приватного/публічного ключів та під час збереження.

Також, холодним гаманцем може бути звичайний паперовий блокнот, в якому записано публічний/приватний ключі.

Якщо ви зробите запис пари ключів шляхом гравіювання на титановій пластині, яка є стійкою до впливів навколишнього середовища – це також буде холодний біткоїн гаманець (Hard Wallet).

Як тільки ви поєднуєте ваш приватний ключ з інтернет, наприклад, для того, щоб перевести частину біткоїнів з холодного гаманця на іншу біткоїн адресу, запис пари ключів вже не можна називати холодним гаманцем.

Переваги холодного біткоїн сховища.

  1. Правильно створений холодний гаманець є надійним безпечним сховищем для ваших біткоїнів, жоден хакер не може вкрасти ваші біткоїни;
  2. Ви можете поповнювати холодний біткоїн гаманець біткоїнами, перевіряти баланс біткоїнів, контролювати надходження платежу без жодної загрози викрадення ваших монет через інтернет.

Недоліки холодного біткоїн сховища.

  1. Потрібна висока концентрація уваги і заходи безпеки при створенні холодного біткоїн сховища. Помилка в процесі запису ключів неприпустима, бо невірно записана пара ключів не дозволить вам розпоряджатися біткоїнами, які ви перераховували на холодний біткоїн гаманець, ваші біткоїни буде втрачено назавжди;
  2. Ви не можете розпоряджатися біткоїнами, які знаходяться на холодному гаманці. Як тільки ви отримали можливість розпоряджатися вашими біткоїнами на холодному гаманці, його вже не можна називати холодний гаманець;
  3. Фізичне пошкодження носія запису і самого запису. Електронні носії інформації можуть бути зіпсовані, наприклад електромагнітним імпульсом від мікрохвильової печі. Паперовий блокнот може бути пошкоджено внаслідок пожежі, повені, надмірної вологості. Цю проблему вирішують Hard Wallets, але створення таких холодних біткоїн сховищ не можна довіряти будь кому іншому крім вас, в цьому випадку процес створення може бути достатньо складним.

Особливу увагу треба приділяти умовам зберігання холодних біткоїн сховищ. Потенційно, записи на папері можуть зберігатися сотнями років без пошкоджень.

Як створити холодний біткоїн гаманець?

Загальна інструкція зі створення холодного біткоїн сховища в домашніх умовах.

Обладнання, матеріали та умови створення холодного біткоїн сховища.

  • Смартфон, який було відновлено до початкових налаштувань, який не містить сторонніх карт пам’яті;
  • Паперовий блокнот і ручка з вологостійкими чорнилами (які не розпливаються від вологи з часом);
  • Інтернет;
  • Всі дії необхідно проводити на самоті, і кімнаті захищеній від відеоспостереження.

Дії і їх пояснення, при створенні холодного біткоїн сховища.

    1. Підключіться з підготовленого смартфону до мережі інтернет;
    2. Використовуючи браузер Chrome, увімкніть секретний (конфіденційний) режим і зайдіть на сторінку з програмним забезпеченням для генерації пар ключів, наприклад: https://iancoleman.io/bip39/ і почекайте до повного завантаження сторінкі (кілька секунд), не перезавантажувати цю сторінку в процесі роботи;
    3. Відключити смартфон від мережі інтернет;
    4. Робота з генератором ключів:
      • В полі сторінки Generate a random mnemonic: оберіть кількість слів SEED-фрази. Зазвичай це 12, 18, 24 слова;
      •  
      • Натисніть слово GENERATE; почекайте поки буде згенеровано seed-фразу. В полі Coin оберіть: BTC Bitcoin (повинно бути встановлене за замовчуванням);
      • Запишіть SEED-фразу з текстового поля BIP39 Mnemonic в паперовий блокнот в тому ж порядку, в якому вони знаходяться в текстовому полі (можна зазначити номер відповідного слова).
        Запис робіть чітким, розбірливим почерком! Якщо ви в майбутньому не зрозумієте літери які записали, ви назавжди втратити ваші біткоїни. Запис робіть водостійкими чорнилами!
      • Запишіть в блокнот заголовок Derivation Path і перепишіть під заголовок інформацію з текстового поля BIP32 Derivation Path. Ця інформація може знадобитися в майбутньому, в процесі відновлення доступу до біткоїнів в деяких біткоїн гаманцях;
      • Нижче на сторінці знайдіть заголовок Derived Addresses, під яким ви знайдете таблицю, яка містить перші кілька пар приватних/публічних ключів, згенерованих з використанням SEED-фрази, яку ви записали вище. Запишіть одну, а краще кілька строк: Path | Address | Public Key | Private Key.
        Будьте дуже сконцентровані і уважні! Перевіряйте кожну літеру! Записуйте кожну літеру чітким, розбірливим почерком, використовуючи водостійкі чорнила! Ви можете записувати їх не у вигляді таблиці, а у вигляді окремих блоків з відповідними заголовками. Потрібно розуміти, що будь-яка помилка, нечіткий почерк, унеможливить відновлення доступу до управління вашими біткоїнами.
    5. Після того, як ви записали всю зазначену інформацію, закрийте цю сторінку в браузері Chrome. Ні в якому разі не підключайтеся до мережі інтернет! Зайдіть в налаштування смартфону і зробіть Відновлення до заводських налаштувань; при цьому, потрібно встановити відмітки навпроти маркерів Повне очишення пам’яті (за наявності).
    6. Перепишіть з блокноту всі записані Address (уважно!) на інший носій інформації, наприклад в ваш електронний записник. Вам повинно бути зручно копіювати ваші холодні біткоїн адреси. Ви зможете використовувати ваші холодні біткоїн адреси, як біткоїн-рахунки, для заощаджень дітям, на окремі цільові витрати, такі як дорога покупка, подорож, приватні заощадження на пенсію, медичне обслуговування і інші види довгострокових заощаджень;
    7. Зберігайте блокнот з записами в надійному безпечному місці! Ви повинні унеможливити доступ сторонніх до цих записів! В разі критичної ситуації (пожежа, стихійне лихо і інше) не забудьте, разом з іншими важливими документами, обов’язково захопити блокнот!

Ризики даного способу створення холодного біткоїн сховища:

  1. Сторінка для генерації SEED-фрази і пар ключів може бути фішинговою, створеною зловмисниками з вже готовими даними, копії яких залишаться у зловмисників. Тому дуже важливо використовувати надійні, перевірені, підтверджені відгуками користувачів сторінками-генераторами. В якості альтернативи сторінкам-генераторам, можна використовувати програми мобільних біткоїн гаманців, програму Біткоїн вузол Bitcoin Core, апаратні біткоїн гаманці.
  2. Ваш смартфон може бути заражено вірусними програмами, які зберігатимуть секретну інформацію пар ключів і SEED-фразу, навіть після Відновлення до заводських налаштувань, і після перезавантаження і з’єднання з мережею інтернет, зловмисна програма відправить вашу секретну інформацію зловмисникам.
  3. Дистанційне зчитування даних з електромагнітного поля електронних носіїв (шпигунське програмне забезпечення).
  4. Можлива помилка в написанні вами seed-фрази та пар ключів.

Перелічені ризики є мало імовірними, тому такий метод створення холодного біткоїн сховища є достатньо надійним і безпечним.

Якщо у вас є потреба в створенні холодного біткоїн сховища, і вам потрібна консультаційна допомога в процесі створення – звертайтеся в Телеграм.

Запам’ятайте, ні в якому разі не надавайте консультанту SEED-фразу та приватні ключі!

Важливо розуміти, що ви можете ділитися з будь-ким лише даними параметру Address – це ваша біткоїн адреса (не переплутайте!). Ви можете надавати біткоїн адреси для переказу на них біткоїнів, можна імпортувати біткоїн-адреси в мобільні біткоїн гаманці і таким чином завжди контролювати баланс біткоїнів, процес надходження платежу, без ризику, що біткоїни будуть вкрадені.