Апаратний гаманець Bitcoin

Апаратний біткоїн гаманець – це пристрій, який генерує і зберігає приватний/публічний ключі (SEED-фрази) у внутрішній електронній схемі, яка унеможливлює вихід секретних даних, а також створює підписані транзакції.

Апаратні гаманці використовують для зберігання біткоїнів (та інших криптовалют) і здійснення безпечних транзакцій з великими сумами біткоїнів.

Апаратні гаманці мають внутрішній мікропроцесор і захищене програмне середовище. Біткоїн транзакція підписується приватним ключем всередині апаратного гаманця і відправляється на комп’ютер або смартфон підключені до інтернет, які і передають підписану транзакцію в мережу Біткоїн.

Програмне середовище всередині апаратного гаманця не має доступу до інтернет, приватний ключ або seed-фраза не можуть бути передані за межі пристрою, що забезпечує високий рівень безпеки пристрою. Апаратні гаманці можна назвати холодними гаманцями, оскільки на відміну від холодних сховищ, вони дозволяють здійснювати транзакції.

Загроза безпеки при використанні апаратного гаманця полягає в можливості його фізичного псування, втраті або якщо апаратний гаманець потрапить до рук висококваліфікованого фахівця-хакера.

Так, наприкінці січня 2020 року, фахівці Kraken Security Labs повідомили, що знайшли критичну уразливість в апаратних гаманцях Trezor, що відкриває можливість вилучення seed-фрази протягом 15 хвилин. Проте розробники Trezor зазначили, що можливість такої атаки реалізується лише при фізичному доступі зловмисника до апаратного гаманця і повністю унеможливлюється при встановленні паролю, який кодує секретні дані в пристрої.

Обираючи апаратний гаманець, зверніть увагу:

  • відкритий програмний код;
  • репутація і досвід виробника;
  • позитивні відгуки користувачів;
  • автентичність пристрою, на ринку існують шахрайські підробки.

bitcoin.org пропонує наступні гаманці: Digital BitBox, KeepKey, Trezor і Ledger.

Апаратний гаманець має вигляд USB-флешки, стіка або міні-планшета.

Ledger Nano X один з найпопулярніших апаратних гаманців для криптовалют на ринку.

Нижче дивіться фотографію апаратного гаманця KeepKey

Дуже популярним є апаратний гаманець Trezor

Щоб користуватися апаратним гаманцем потрібен додатковий пристрій з встановленим на нього програмним забезпеченням від виробника апаратного гаманця. Деякі мобільні біткоїн гаманці мають функцію підєднання апаратного гаманця.

Відправляти транзакції безпосередньо з біткоїн гаманця не можна.

Рекомендуємо записувати seed-фразу згенеровану апаратним гаманцем в паперовий блокнот. Якщо апаратний гаманець вийде з ладу, або ви його загубите, то можете відновити доступ до керування біткоїнами.