Мобільний гаманець Bitcoin

Мобільний біткоїн гаманець – це програма, що встановлюється на смартфон, яка зберігає seed-фразу, приватні/публічні ключі в смартфоні в закодованому стані.

Мобільний біткоїн гаманець має генерувати seed-фразу та/або пари ключів без доступу до інтернет.

Перед ти, як почати користування мобільним біткоїн гаманцем, необхідно, ОБОВ’ЯЗКОВО! записати секретні дані (seed-фразу та/або приватні ключі) в паперовий блокнот! Якщо ви цього не зробите, то втратите ваші біткоїни назавжди, в разі поломки або втрати смартфону.

Обов’язково встановіть і запишіть пароль або pin-код, які шифрують/дешифрують секретні дані, які зберігаються в файловій системі мобільного біткоїн гаманця, а також, унеможливлюють несанкціонований вами доступ до програми і біткоїнів.

Мобільний біткоїн гаманець – це біткоїн гаманець для щоденного використання, оперативного відправлення платежів та прийому оплати. Зберігати великі суми на мобільному біткоїн гаманці небезпечно, оскільки використовуючи пристрій в мережі інтернет ви можете підхопити зловмисну програму, яка може отримати доступ до приватних ключів, або підмінити скопійовану біткоїн адресу отримувача, на підставну біткоїн адресу зловмисника, в процесі здійснення платежу.

Який мобільний біткоїн гаманець обрати?

  • Відомий загалу біткоїн гаманець, який має позитивні відгуки та достатньо велику кількість користувачів;
  • Бажано, щоб біткоїн гаманець був з відкритим програмним кодом;
  • Біткоїн гаманець повинен надає можливість встановити пароль або PIN-код на вхід і підтвердження виконання функцій переказу та доступу до секретних даних;
  • Мобільний біткоїн гаманець обов’язково надає доступ до секретних даних seed-фраза та/або приватний/публічний ключі;
  • Мобільний біткоїн гаманець не потребує ваших особистих даних (електронну пошту, ПІБ, паспорт, ІНН, адресу проживання, фоторафії і т.п.), також не потрібно проходити реєстрацію.

Рекомендовані мобільні біткоїн гаманці:

  • Mycelium;
  • Coinomi;
  • Samourai Wallet;
  • Electrum;
  • Eclair Mobile (з Lighting Network).

Біткоїн гаманці вказані за рівнем зручності для користувача (на погляд BitZone).

Перевіряйте наявність вище вказаних характеристик зазначених біткоїн гаманців, оскільки вони оновлюються і їх функціонал змінюється.

Основні функції мобільних біткоїн гаманців:

  • Конвертація валют;
  • Імпорт біткоїн рахунків без приватного ключа;
  • Імпорт біткоїн рахунків з приватним ключем;
  • Підключення апаратних гаманців та керування ними;
  • Можливість встановлювати комісію за біткоїн транзакції самостійно, або широкий вибір комісій.

Зверніть увагу!

Деякі мобільні біткоїн гаманці не дають можливості отримати seed-фразу та пари ключів, натомість є можливість зберегти файл гаманця чи його резервну копію. Це вкрай незручно. Крім цього, файл гаманця може бути закодований вашим паролем або pin-кодом. Якщо ви забули пароль і код, ви вже не можете отримати доступ до файлу! Будьте обережні.

Якщо ви записали секретні дані, і забули встановлені пароль чи пін-код на гаманець, то завжди можете відновити доступ до біткоїнів, якщо заново встановити програму біткоїн гаманця і відновити доступ до біткоїн за допомогою секретних даних.

Використання мобільних біткоїн гаманців має важливу перевагу. В разі загрози силового викрадення вашого пристрою, або погроз з метою, щоб ви відкрили доступ до біткоїн рахунків, більшість смартфонів надає можливість викликати допомогу SOS натисканням комбінації бічних кнопок.

Всі мобільні біткоїн гаманці мають вікно перегляду транзакцій та можливість отримати детальну інформацію по кожній транзакції.

Сьогодні, майже всі мобільні біткоїн гаманці підтримують метод створення пар ключів, який називається ієрархічно детермінований (HD).

HD-гаманці (hierarchical deterministic) – ієрархічно детермінований біткоїн гаманець, який створює пари публічний/приватний ключі на основі єдиної кореневої 128-бітної строки, яка має вигляд кількох слів (seed-фраза).

Всі пари ключів згенеровані на основі seed-фрази. Нова пара ключів (біткоїн адреса) також генерується на основі базової seed-фрази.

Якщо використовувати мобільні біткоїн гаманці, можна одразу помітити, після кожної транзакції на отримання оплати, гаманець автоматично генерує нову біткоїн адресу з метою анонімізації транзакцій. Отже у вашому мобільному біткоїн гаманці може бути безліч біткоїн адрес, кожного разу нова. Цього не треба боятися, це нормально, так і повинно бути. В деяких мобільних біткоїн гаманцях є можливість відключити автоматичне генерування нової біткоїн адреси.

Коли ви відправляєте транзакцію, ви відправляєте мінімум дві транзакції, перша – отримувачу платежу, а друга – здача самому собі. За замовчанням здача повертається на ваш новий, автоматично згенерований біткоїн рахунок. Оскільки біткоїн адреса не прив’язана до особистості, то збоку, така транзакція-здача виглядає як перерахунок біткоїнів з однієї біткоїн адресу на іншу.

Мобільні біткоїн гаманці набагато зручніші і доступніші у використанні ніж інтернет-банкінг. Так, мобільним біткоїн гаманцем можуть легко користуватися як діти молодшого середнього віку, так і люди похилого віку, пенсіонери.

Якщо вам потрібна консультаційна допомога в процесі роботи з мобільним біткоїн гаманцем – звертайтеся в Телеграм.