Біткоїн-економіка в туристичному містечку Сальвадора

На узбережжі Сальвадору, невелике містечко Ель-Зонте з населенням 3000 жителів. Ель-Зонте – рай для серферів і шукачів затишної сільської атмосфери. Внаслідок державних обмежень, впроваджених урядом через так звану пандемію COVID-19, в Ель-Зонте виникли економічні проблеми із-за нестачі туристів.

Ця історія почалася в 2019 році, коли анонімний благодійник, знайшов забуту флешку, на якій зберігаються біткоїни. Він купив біткоїни, ще коли вони коштували 5-10 центів, і забув про них на кілька років. Зрозумівши, що сьогодні його біткоїни, це шалені статки, благодійник кілька днів намагався розблокувати свій біткоїн гаманець. Після багатьох марних спроб він нарешті зміг знайти і відновити seed-фразу зі старих записів та отримати доступ до біткоїнів. Розуміючи ідеологію біткоїн, анонімний благодійник вирішив пожертвувати шести значну суму селищу Ель-Зонте.

Після зустрічі з кількома філантропами в регіоні, котрі хотіли отримати кошти та конвертувати їх у фіат для покриття безпосередніх потреб громади, невідомий благодійник обрав для співпраці Майкла Петерсона, вихідця із Сан-Дієго, який 9 місяців на рік займається волонтерською діяльністю в Ель-Зонте. Майклу була надана можливість керувати біткойнами за однієї умови – не обмінювати біткоїни на фіат. Отримувачі пожертв в біткоїнах повинні були навчитися користуватися самим біткоїном, створюючи біткоїн-економіку. Так було засновано проект Bitcoin Beach.

Bitcoin Beach мав на меті створити стійку екосистему біткоїнів, де більшість жителів не є користувачами банків, а місцевий бізнес не має можливості приймати кредитні картки.

Майкл Петерсон розробив модель біткоїн економіки, яка враховує грошові перекази, туризм, державні послуги та малий бізнес. Паралельно біткоїн-економіку впроваджують в іншому населеному пункті Пунта Манго, що знаходиться за три години від Ель-Зонте. Мета такого підходу в тому, щоб впровадження біткойнів зростало в різних населених пунктах та з часом біткоїн-економіки цих місць повинні об’єднатися, надаючи ще більших поштовх для розвитку біткоїн економіки.

Популярні критики біткоїнів постійно зауважують, що біткоїн платежі мають високі комісії, повільну швидкість обробки платежів, використання біткоїн платежів недоцільне для придбання чашки кави. це високі комісії та повільна швидкість обробки мережі. Насправді все перелічене не є проблемою і Bitcoin Beach яскравий приклад цьому. 

“25 центів за транзакцію в 5 доларів – це не велика комісія. Проте коли комісії за транзакції зростають, ми використовуємо Lightning Network”, – говорить Майкл Петерсон, засновник Bitcoin Beach.

Lightning Network – це другий рівень платіжного протоколу, який працює на базі мережі Bitcoin і забезпечує миттєві транзакції з незначними комісіями. Найбільш зручним біткоїн гаманцем для Bitcoin Beach виявився гаманець австралійського розробника Wallet of Satoshi, оскільки він працює як в мережі Біткоїн, так і поза нею.

Що можна купити за допомогою біткойнів в Ель-Зонте?

В даний час ви можете використовувати Lightning Network, щоб купувати що завгодно – від будь-яких товарів, до оплати рахунків за комунальні послуги.

Створено благодійні проекти, які надають можливість молоді заробити біткоїни. Очищення річки Ель-Зонте від сміття, відновлення системи водопостачання, пошкодженої недавнім штормом, ремонт доріг та вивезення сміття – всі ці роботи оплачуються біткоїнами.

На біткоїни благодійника впроваджено освітні гранти: Bitcoin Beach надає освітні гранти в біткойнах студентам, які вирішили продовжити навчання в місцевих середній школі та університеті.

В Ель-Зонте 9 річна місцева школа. Щоб продовжити освіту, школярам доводиться їздити до середньої школи в іншому місті. Bitcoin Beach надає учням кошти на оплату автобуса та шкільних обідів.

Впровадженні урядом карантинні обмеження дуже сильно підірвали місцеві бізнеси. Люди втратили доходи, роботу. Для найбільш постраждалих від державних регулювань сімей впроваджено регулярну біткоїн-допомогу. 600 сім’ям кожні 3 тижні перераховують біткоїни в еквіваленті 35 USD, що покриває 50% основних потреб на домогосподарство.

Сьогодні ви можете оплачувати товари біткоїнами в продуктових магазинах, трьох ресторанах, перукарні, манікюрному салоні та двох господарських магазинах селища Ель-Зонте.

В Ель-Зонте біткоїни інвестують в довгострокову інфраструктуру, Bitcoin Beach розробив систему оплати підрядникам, будівельникам та постачальникам будівельних матеріалів в біткоїнах.

“Коли ми впроваджували біткоїн, ми також навчали місцевий бізнес, як користуватися біткоїном, приймати оплату та оплачувати, роз’яснили про переваги та недоліки прийому біткойнів. Серед дорослих мешканців спочатку спостерігалося відторгнення нововведень. Молодь опанувала біткоїн платежі майже миттєво. Головне надати їм можливість практично здійснити біткоїн транзакції, тоді вони хочуть дізнатись більше про це, їх безпеку та як це працює”, – описав Майкл Петерсон.

Група Bitcoin Beach у Facebook із відеороликами та інструкціями, як використовувати біткоїн.

Хорхе Валенсуела – місцевий житель Ель-Зонте, який допомагає Майклу розвивати біткоїн-економіку. Протягом декількох років Хорхе зосереджувався на місцевих ініціативах щодо благодійності молоді та контролював усі тренінги, що фінансуються цією ініціативою, а також грошову допомогу малозабезпеченим сім’ям.

“Приємно бачити молодь що вірить у своє майбутнє в Сальвадорі та розвиває місцевий бізнес, замість того, щоб думати, про переїзд до США. Вони здатні працювати, допомагати утримувати сім’ї та йти до університету. Знання про біткоїн відкрили для мене поняття гроші по новому”, – говорить Хорхе Валенсуела.

Іншим місцевим волонтером з ініціативою є Роман Чимбера Сентено, який, проживши кілька років в Італії, повернувся у своє місто, щоб розвивати свою громаду з біткоїн-економікою:

“Дивовижно те, що відбувається тут, в Ель-Зонте. Ми готуємо дітей майбутнього. Вони звикли до цього – вони можуть перевірити свої гроші на мобільному телефоні, вони можуть заощаджувати гроші. Ця фінансова біткоїн-освіта є важливою. Ми ніколи не отримували такої можливості, і це неймовірні можливості для майбутнього. Це надає віру, що в Сальвадор має майбутнє. Біткойн дає економічну свободу.”

Індустрія грошових переказів в Сальвадорі оцінюється приблизно в 5 млрд доларів на рік. Більшість сімей у таких містах, як Ель-Зонте, не мають банківських рахунків і покладаються на такі послуги, як Western Union, які беруть 5-10% комісійних. Найближчий Western Union знаходиться приблизно за годину їзди на автобусі, вимагаючи додаткових витрат. Подорож до відділення Western Union є доволі небезпечною, оскільки не виключена можливість пограбування.

Біткойн Біч тестує новий додаток Strike, який також працює в мережі Lighting, і підключається до біткоїн-гаманця одержувача та банківського рахунку відправника, роблячи транзакцію з США до Сальвадору більш швидкою та вигідною. 

В Ель-Зонте досі немає банкомату, але вже є перший біткойн-банкомат на базі Athena Bitcoin.

Bitcoin Beach не потребує жодного втручання з боку уряду. Навпаки, проект створення біткоїн-економіки рятує селище від наслідків державного регулювання.