Десктопний гаманець Bitcoin

Десктопний біткоїн гаманець – це програма, яка дозволяє генерувати seed-фрази, приватний/публічний ключі, створювати і відправляти транзакції в мережу біткоїн, встановлена на комп’ютер.

Десктопні біткоїн гаманці бувають двох видів:

  • Користувацький десктопний біткоїн гаманець;
  • Десктопний біткоїн гаманець з функцією Біткоїн вузла (Біткоїн нода).

Існують гібридні десктопні біткоїн гаманці, в яких можна увімкнути функцію Біткоїн вузла.

Користувацький десктопний біткоїн гаманець виконує лише функції перелічені у визначенні. Користувацький десктопний біткоїн гаманець займає пам’ять у кілька десятків мегабайт.

Недоліком всіх десктопних біткоїн гаманців є відсутність мобільності. Ними зручно користуватися лише у стаціонарних умовах – вдома, в офісі. Десктопний біткоїн гаманець не зручно носити і використовувати в подорожах.

Безпека користування десктопних біткоїн гаманців полягає в запису seed-фрази та пар ключів в паперовий блокнот. Також, можна скопіювати файл гаманця wallet.dat який потім, можна буде вставити в файлову систему десктопного біткоїн гаманця на іншому комп’ютері (файли гаманців різних розробників можуть бути не сумісні).

Окремої уваги і розгляду потребує десктопний біткоїн гаманець – Біткоїн нода. Найпопулярнішим десктопним біткоїн гаманцем з функцією Біткоїн вузла є програма Bitcoin Core.

Біткоїн вузол програма Bitcoin Core

Що таке біткоїн вузол розглянуто у відповідному розділі сайту.

Програма Bitcoin Core повністю реалізує функції Біткоїн вузла. Файл програми Bitcoin Core займає об’єм пам’яті близько 16 мегабайт, проте після запуску програми Bitcoin Core відбувається початкове завантаження і синхронізація копії блокчейну з мережею Біткоїн.

Копія блокчейну біткоїна станом на 03.02.2020 займає об’єм пам’яті трішки більше 300 Гігабайт, тому синхронізація програми Bitcoin Core з мережею Bitcoin може тривати достатньо довго (кілька днів, тиждень) навіть при швидкому інтернеті.

Швидкість синхронізації Bitcoin Core з мережею Біткоїн залежить від швидкості інтернету і від характеристик вашого комп’ютеру. Оскільки програма Bitcoin Core є повноцінною одиницею системи біткоїн – Біткоїн вузлом, і є носієм всіх правил системи Біткоїн, в процесі завантаження і синхронізації блокчейну, програма Bitcoin Core перевіряє кожен блок з транзакціями і кожну транзакцію записану в блокчейн на відповідність правилам системи. Процес перевірки вимагає суттєвих обчислювальних ресурсів мікропроцесора, саме тому процес синхронізації відбувається доволі довго.

Програма Bitcoin Core зв’язується з 8 іншими програмами Біткоїн вузлами, і таким чином стає рівноправною частиною мережі Біткоїн.

Ще до того, як програма Bitcoin Core повністю синхронізується з мережею Біткоїн, ви можете генерувати біткоїн адресу і надавати її для отримання біткоїн переказів.

Але якщо вам відправили біткоїни на біткоїн адресу Bitcoin Core до того як закінчиться синхронізація ви не побачите цей переказ на балансі і не зможете відправити біткоїни до того, як закінчиться процес синхронізації.

Після синхронізації програми Bitcoin Core функції переказу біткоїнів будуть доступні.

В синхронізованій програмі Bitcoin Core ви можете переглянути наявні транзакції і їх деталі у відповідній вкладці.

Також програма Bitcoin Core має командну строку Консоль, в якій, використовуючи певні команди, можна отримати ту, чи іншу інформацію про транзакцію, систему Біткоїн, приватні ключі для біткоїн адрес. Якщо вам пропонують робити якісь дії в Консолі програми Bitcoin Core – будьте обережні, і не передавайте Private Key стороннім особам.

Перевага десктопних біткоїн гаманців Біткоїн вузлів перед іншими гаманцями полягає у децентралізації біткоїн гаманця і незалежності від стороннього серверу.

Ваш власний десктопний біткоїн гаманець Біткоїн вузол дозволяє вам використовувати його, як особистий біткоїн сервер і підключатися з мобільних біткоїн гаманців, які надають таку можливість (наприклад Samourai Wallet). Використання власного біткоїн серверу для підключення мобільного біткоїн гаманця робить вас незалежним, мобільним учасником системи Біткоїн.

Якщо у вас є можливість встановити на комп’ютер десктопний біткоїн гаманець Біткоїн вузол – встановіть його. Так ви станете повноцінним учасником системи Біткоїн і підтримуватиме децентралізовану сутність Bitcoin.