Фішингова атака наприкінці 2017 року – викрадачів біткоїнів знайдено!

Доволі розповсюдженим способом пограбування біткоїн гаманців є фішинг. Фішинг полягає в створенні копії сайту і заволодінням шахраями інформацією для авторизації (логін, та пароль) від аккаунту справжнього сайту.

Ви заходите на підроблений сайт, впевнені, що то є справжній сайт, намагаєтесь увійти в свій аккаунт, вводите логін, пароль, і ваші дані для авторизації потрапляють в розпорядження шахрая.

Використовуючи ці дані, шахрай входить до аккаунту і краде ваші біткоїни – перераховує їх на свій гаманець.

Саме в таку ситуацію потрапив Михайло Бондар в 2017 році. 10 жовтня 2017 року Михайло увійшов в свій аккаунт на blockchain.info (сьогодні blockchain.com), щоб перевірити свій біткоїн-гаманець, і побачив на рахунку 0 біткоїнів.

Спочатку Михайло подумав, що інформація про стан рахунку ще не оновилася, але одразу побачив останню транзакцію, якою всі його біткоїни було переведено на невідомі біткоїн адреси.

Михайло звертався за допомогою до технічної підтримки blockchain.info через електронну пошту. Але технічна підтримка безсила, бо повернути транзакцію в системі біткоїн неможливо. Спроба зв’язатися з технічною підтримкою через Фейсбук закінчилася тим, що михайло наштовхнувся на шахрая, який видавав себе за співробітника blockchain.info і обіцяв допомогти повернути вкрадене, але для цього йому треба було перевести трішки біткоїнів.

Також Михайло сповістив про пограбування біткоїн спільноту в Фейсбук, та в телеграм чаті CryptoUkraine. Ситуація набула розголосу, крипто ентузіасти ділилися попередженням про загрозу пограбування в постах в Фейсбук.

Вкрадені біткоїни було виведено на біткоїн гаманці:

    1. 3KAXs6WFzPpb2rKf1MTvs3XnDKZnw1dEEH 0,0376 BTC (цей гаманець поповнився 4 біткойнами);
  1. 1KvfnaQmbkDMfUND8vsVX4UtDQdGos36iJ (цей гаманець поповнився 4 біткойнами), і це лише верхівка айсберга.

Отака історія відбулася наприкінці 2017 року.


16 січня 2020 року ми дізналися від Михайла Бондара, що справа викрадення біткоїнів отримала продовження.

Невдовзі після пограбування Михайло написав заяву до поліції, про викрадення біткоїнів. Співпрацював з кібер-поліцією України та поліцією Великобританії.

Шахраїв, які організували викрадення біткоїнів через фішинг на blockchain.info знайшли!

Як виявилося, фішингові атаки зловмисників зачепили близько 4000 осіб. Зловмисники здійснили крадіжку криптовалюти на суму близько 130-150 мільйонів фунтів стерлінгів, з яких відомі власники 22 мільйонів фунтів стерлінгів (люди звернулися с заявою до поліції про пограбування).

За підозрою в скоєнні крадіжки, у Великобританії та Нідерландах, було заарештовано 6 осіб – 5 чоловіків та жінка, віком від 21 до 31 року. Вилучено техніку та матеріали, що підтверджують їх причетність до злочину.

Із заявами про викрадення біткоїнів стосовно цієї справи до поліції звернулася чимала кількість людей, з України – лише Михайло Бондар.

Якщо ви стали жертвою фішингової атаки наприкінці 2017 року, і у вас вкрали криптовалюту з веб-гаманця сайту blockchain.info – розкажіть про ваш випадок в коментарях, або в телеграм чаті  CryptoUkraine.

Якщо ви стали жертвою пограбування відповідно до цієї справи, ви можете звернутися до групи розслідування за контактними даними:

Detective Constable | Regional Cyber Crime Unit (RCCU)

South West Regional Organised Crime Unit

swrccu@avonandsomerset.pnn.police.uk

SW ROCU, PO Box 37, Valley Road, Portishead, North Somerset, BS20 8QJ