Як зберігати криптовалюту

На вулиці 2019 і сфера криптовалют розвивається семимильними кроками. Ми всюди стикаємося з рекламою нових проектів, бірж або торгових платформ. Все більше і більше людей вирішують спробувати себе в ролі інвесторів і всерйоз замислюються про покупку біткоінів або створення портфеля з альткоінів (альткоіни – всі інші криптовалюти крім біткоіна).

З моменту запуску першої криптовалюти пройшло вже багато років, і індустрія зазнала з тих пір цілий ряд змін. Тепер нікому не складе труднощів зайти в інтернет і за допомогою банківської картки купити собі цифрову валюту. Але періодичні повідомлення про зломи і крадіжки з різних бірж, обмінників та інших сервісів не можуть не насторожувати. Отже, виникає питання: а як зберігати криптовалюту так, щоб її не вкрали?

Зберігати криптовалюту можна різними способами, наприклад: за допомогою локальних гаманців, онлайн гаманців, апаратних гаманців або зберігати на біржі. Кожен з цих варіантів відрізняється рівнем безпеки і зручністю для як довгострокового зберігання так і активної торгівлі крипто активами.

Локальні гаманці

Локальні гаманці є одним з найбезпечніших варіантів. Вони в більшості випадків завантажуються з сайту розробника у вигляді додатку. Використовуючи дані додатки, ви легко можете створити собі обліковий запис в мережі конкретного проекту і зберігати там свої монети. Безпека локальних гаманців обумовлена тим, що доступ до них має тільки власник комп’ютера, на якому вони встановлені.

Однак, варто пам’ятати, що часто самі комп’ютери заражаються шкідливими програмами, що може стати причиною втрати паролів і бекапів для таких гаманців. Тому якщо ви використовуєте локальний гаманець, то не забувайте слідувати базовим правилам зберігання інформації: не тримайте бекап файли і ключі на комп’ютері, краще запишіть їх на флешку і покладіть в шухляду. Це істотно збільшить безпеку зберігання ваших грошей.

Онлайн гаманці

Онлайн гаманці є непоганим рішенням для зберігання невеликих сум в криптовалютах. Вони забезпечують швидкість роботи і непоганий рівень безпеки. Зазвичай такими сервісами користуються новачки, або дрібні інвестори.

Онлайн гаманці нерідко піддавалися зломам і багато людей втрачали там свої кошти. Однак з розвитком блокчейн індустрії було досягнуто значного прогресу в плані безпеки і такий спосіб зберігання має цілком право на життя. Більш того, він є напевно найпоширенішим способом зберігання криптовалют.

Серед популярних онлайн гаманців можна виділити наступні: Blockchain, Coinfy, MyEtherWallet, Guarda.

Апаратні гаманці

Апаратні гаманці ще називають «холодними». Це спеціальні пристрої з встановленим в них програмним забезпеченням, що дозволяє взаємодіяти з блокчейном. Зберігання криптовалюти таким способом є найбільш безпечним, оскільки дані пристрої не підключені до мережі в ті моменти, коли власник не вчиняє дій зі своїми активами.

Ще одним плюсом використання апаратних гаманців є те, що при втраті пристрою, ви можете відновити свої гроші на іншому аналогічному пристрої. Для цього необхідно всього лише купити новий аналогічний девайс і ввести в нього бекап, який ви згенерували на старому.

Дані гаманці підтримують величезну кількість криптовалют, тому немає потреби під кожен проект купувати новий пристрій. Ринок холодних гаманців впевнено утримують Trezor і Ledger, нарікань з безпеки поки не спостерігалося.

Криптовалютні біржі

Останній варіант найбільш ризикований, оскільки ви по суті довіряєте свої активи стороннім особам без гарантій, що вони і далі будуть продовжувати роботу. Зберігання криптовалют на біржі є досить популярним серед трейдерів, які часто здійснюють операції на ринку крипто активів. Такий спосіб забезпечує найбільшу мобільність, дозволяючи не упускати можливості і вигідно спекулювати на ринкових курсах.

Говорити про те на якій біржі більш безпечно зберігати криптовалюту досить складно. Серед популярних бірж, які давно не відзначалися скандалами зі зломом і розкраданням коштів можна виділити американську Poloniex. Також варто звернути увагу на відомий торговий майданчик Coinbase, проте там можуть виникнути складності для громадян СНД. Серед інших бірж, які користуються високою популярністю можна також виділити Bitfinex і Binance. В інтернеті можна знайти багато актуальних відгуків щодо роботи на всіх перерахованих майданчиках, так що особливих складнощів у виборі бути не повинно.

Що вибрати?

І так, вибираючи той чи інший варіант зберігання своїх інвестицій, вам слід визначитися з якою метою ви вирішили купити криптовалюту. Якщо ви розраховуєте на довгострокову вигоду, то локальний гаманець це, то що вам треба. Однак, якщо ви зібралися інвестувати значну суму грошей, то краще доплатити і купити собі апаратний гаманець. Якщо ви інвестуєте з метою вести активну торгівлю, то вам підійде онлайн гаманець. А якщо ви при цьому впевнені в сервісі, який використовуєте для торгівлі, то можете ризикнути зберігати свої гроші там.

Незважаючи на те, який спосіб зберігання ви виберете, не забувайте, що без слідування елементарним правилам безпеки зберігання конфіденційної інформації (пошта, паролі, ключі, бекапи), жоден з перерахованих способів не зможе забезпечити необхідного рівня безпеки для ваших грошей.