Венесуельська криза і Біткоїн

Сучасному світу пророкують глобальну фінансову кризу. Але є країни, які пережили, чи живуть в фінансовій кризі постійно. Представлені фото допоможуть згадати, як це, коли криза…

IMG_16391
IMG_16391

До стану кризи країни доводять спроби регулятора втручатись в природній процес розвитку суспільства. Різноманітні політичні течії агітують за той чи інший державний устрій, тобто спосіб регулювання економічних взаємовідносин людей. Але будь який політичний устрій базується на регулюванні того, що не потребує регулювання. Розвиток суспільства має регулюватись виключно законами природи, вільно, без втручання влади. Найстрашнішою системою державного регулювання є соціалістична. Соціалістичний устрій штучно і одноособово вирішує питання розподілу багатств, намагається вирівняти заможність членів суспільства, щоб всі були рівними, регулює виробництво товарів, їх ціну, вимоги якості і багато інших питань життєдіяльності суспільства. Такий соціалістичний устрій призводить до кризи. Багато з тих кому за 40 пам’ятають життя в СССР сповнене дефіциту, порожні полиці, обмежену кількість різновидів товару, і черги, кілометри і три- чотиризначні номери черг за всім, що збираються завести до магазину. СССР (саме СССР бо воно не наше, не Українське) сконав, життя стало краще, хоча і залишається важким, тому що совковий регулятор залишився при владі.
Сьогодні, на іншому кінці світу, кризова історія совка повторюється в країні Венесуела, бо там панує соціалістичний устрій. Венесуела – нафтова країна, статки якої залежать від ціни на нафту, а соціалістичне регулювання, планове господарство не дає суспільству, підприємцям прогресивно розвиватись, виробляти необхідні людям товари, вільно конкурувати на вільному ринку, розвивати виробництво, науку, медицину. В результаті такої політики, зниження ціни на нафту спровокувало падіння доходів країни, велика кількість соціальних зобов’язань, які на себе взяла держава, вимагає великих грошей. Намагання компенсувати нестачу грошей на підтримку соціальних проектів через друкарський грошовий верстат, призвели до інфляції. Відсутність вільного підприємництва спровокувало нестачу товарів, величезний дефіцит навіть туалетного паперу (в СССР його взагалі не було… газетами… хто пам’ятає). В результаті, в Венесуелі ми бачимо де-жа-вю совка

В умовах кризи, Болівар стрімко знецінювався зі швидкістю понад 40% на рік. Влада Венесуели у 2005 році обмежує фінансові операції з використанням систем Western Union і Moneygram, що створило величезну проблему для обміну Боліварів (венесуельські гроші) на більш стабільні долари США. Однак, звісно, що такі заходи не стримали занепад країни, і за кілька років Венесуела перетворилась в СССР кінця 80х.
В кризовій ситуації, яку створила влада, люди шукають способи вижити, полегшити своє тяжке становище, обійти перепони, які створює державна влада на їх шляху.
В 2009 році з’являється біткоїн – криптовалюта, яка не має центру, офісу, сайту, вільні гроші для вільного суспільства, на які не в змозі впливати держави та уряди. Біткоїн дозволяє звичайним людям здійснювати звичайні економічні стосунки, обмінюватись товарами та послугами, біткоїн сприяє вільному економічному розвитку суспільства. На сьогоднішній день, Венесуельці активно скуповують біткоїн і інші криптовалюти, позбавляючись знецінених Боліварів. Згідно LocalBitcoins, обсяг торгів Болівар/Bitcoin досяг рекордно високого рівня на минулому тижні і склав 163,732,154 боліварів, це приблизно $16455908 що перевищує тижневий обсяг торгів Долар/Bitcoin в США в два рази $7015712. Генеральний директор венесуельської криптовалютної біржі Cryptobuyer Хорхе Фаріас в інтерв’ю CoinTelegraph говорить:

Ми бачимо суттєве збільшення венесуельських користувачів, які цікавляться криптовалютою Bitcoin і прагнуть придбати її. Це дуже важливо, тому що наша мета полягає в тому, щоб принести переваги технології Blockchain до кожного пересічного громадянина, який шукає стабільності в умовах фінансової кризи.

Все більше людей в світі, з різних країн дізнаються про біткоїн. Всі вони, в умовах фінансової кризи, та занепаду банківських систем, шукають більш надійні способи зберігання статків та здійснення економічних стосунків. І біткоїн задовольняє потреби людей в цьому питанні. Україна не є виключенням, і також має фінансові проблеми, інфляцію, регулювання економічних відносин з боку держави. Мабуть вже настав час і українцям більш активно долучатись до використання біткоїну в повсякденних економічних стосунках, а не чекати коли фінансова криза змусить шукати альтернативу фінансовому хаосу, який створюють чиновники.