Геокадастр України переходить на блокчейн-аукціони

Державна служба України з питань геодезії та розробник системи електронних земельних аукціонів Innovation and Development Foundation другого вересня, в Одесі провели тестування системи.
Для перевірки працездатності системи, було організовано аукціон на який виставили 19 земельних ділянок розташованих в Одеській області загальною площею понад 708 Га, та вартістю 1300000 грн.
Якщо система пройде тестування успішно, то її впровадять по всій Україні.

Використання електронних кадастрів заснованих на технології блокчейн унеможливлює зовнішнє втручання в процес аукціону, надає змогу учасникам приймати рівноправну участь в аукціоні, виключає корупцію і надає прозорість аукціону для всіх зацікавлених результатами.

Блокчейн (blockchain) – це розподілена реєстраційна книга, яка складається з ланцюга блоків (сторінок) що містять реєстраційні дані. Особливістю технології блокчейн є те, що ця “реєстраційна книга” копіюється на кожен вузол який складає блокчейн-мережу; не можна змінити дані записані в блокчейн; кожен має доступ до даних записаних в блокчейн, і може в будь-який час перевірити запис в блокчейні. Записи до блокчейну додає децентралізована і незалежна мережа обчислювальних потужностей, власники яких звичайні люди – майнери, яким кортить підзаробити грошей. Вони додають до блокчейну нові сторінки (блоки) з записами, а клієнтська програма на компьютерах користвувачів постійно оновлює цю реєстраційну книгу. Вірними є тільки ті записи, які додає до блокчейну більшість майнерів, і тільки та версія блокчейну, яку зберігає на своїх комп’ютерах більшість користувачів. Блокчейн можна порівняти з прошитою бухгалтерською книгою. Щоб змінити дані в такій книзі, необхідно її “розшити”, переписати всю інформацію починаючи зі сторінки в яку було внесено зміни, і “зшити” знов, крім того, все це необхідно зробити за короткий проміжок часу, поки до книги не додали нові сторінки (кілька хвилин).
Чим більша мережа майнерів, та користувачів які користуються клієнтською програмою, тим більша обчислювальна потужність необхідна для зміни запису в блокчейні, і як наслідок, тим надійніший блокчейн.