Доповідь MIT: Блокчейн для банків – Нова ера чи все одно, що посадити свиню за стіл?

Чи може розвиток фінансових технологій на основі блокчейну призвести до занепаду банків в тому вигляді, в якому ми їх знаємо? Саме ці питання розглядаються у нещодавній доповіді Massachusetts Institute of Technology (MIT) titled Digital Banking Manifesto: The End of Banks

Технологічний розвиток призвів до революційних змін та появи нових лідерів в різних галузях промисловості включаючи роздрібну торгівлю (Amazon), подорожі ( Expedia ), зв’язок (Skype, Whatsapp), тощо. Проте банківська галузь виявилась менш схильною до впливу новітніх технологій. В ній, як і раніше, старі лідери на вершині піраміди. Хоч технології і змінили способи функціонування банків, надавши їм банкомати, інтернет-банкінг, грошові мережі їх фундаментальна бізнес модель залишилась незмінно.

Найвагомішою перепоною на шляху до виникнення нових гравців в банківській справі, є їх ліцензія на банківську діяльність. В свою чергу, відсутність конкуренції провокує низький рівень обслуговування клієнтів. За відсутності альтернатив, клієнти вимушені користуватись послугами наявного банку. Низькі відсоткові ставки, які пропонують своїм клієнтам світові банки, викликані в першу чергу мережею філій та великою кількістю персоналу.

Сучасні банки обтяжені успадкованою інфраструктурою. В той час, коли досягнення IT-технологій можуть бути використані для перебудови та вдосконалення банківської системи, самі банки відмовляються впроваджувати великі зміни. В 2016 році, виконавчий директор Атом Банк, Марк Маллен сказав:

Банки не хочуть змінювати базові принципи своєї діяльності, хоч і використовують новітні цифрові досягнення. Але це все одно, що посадити свиню за стіл – свиня залишиться свинею, і те що вона за столом, ще не робить з неї виховану істоту.

По справжньому сучасними, банки можуть стати з впровадженням в основу своєї діяльності новітніх технологій криптографії, штучного інтелекту та інші в межах всієї банківської сфери та зміни базової концепції банківської діяльності, з “Банки – державі” на “Банки для людей”.