Гарант угод на вільному крипто-ринку

Абстрактно

Ринок криптовалютної р2р торгівлі зростає. З кожним днем зростає кількість угод, за які розраховуються криптовалютою, без необхідності обміну на фіатну валюту, наприклад, Біткойн на гривню.

Це не може не радувати, що криптовалюти здобувають масове прийняття від приватних осіб та сервісів. Але крім зростаючого об’єму самих криптовалютних угод, також зростає рівень шахраїв, які готові нажитися на довірливих людях.

Самому Біткойну не потрібні посередники, щоб від точки А в точку Б були відправлені ВТС. Також, у випадку з криптовалютами неможливий чарджбек (це коли ви йдете у банк, щоб силою повернути гроші на свій рахунок, у разі повного чи часткового невиконання умов зі сторони продавця).

Так як провести безпечну угоду за допомогою Біткойна чи іншої криптовалюти?

Гарант угод. Що це і як воно працює? Хто це? І чи можна вірити гарант сервісу на всі сто?

Давайте спочатку розберемося з питанням “Що це і як воно працює?”.

Будь-яка угода може вважатися успішною, під час якої, всі сторони угоди дотрималися її умов.

Ескроу (прим. далі як гарант) — має англо-американське походження, і означає депонування. Простими словами, це укладена угода між трьома особами: покупцем, гарантом і продавцем.

В такому випадку грошові кошти або товар, згідно з укладеними умовами між покупцем і продавцем, передаються гаранту. У свою чергу, гарант починає нести відповідальність, за взяті на себе зобов’язання, і має право видати товар або гроші продавцю, лише після виконання умов з його (продавця) сторони, визначених в угоді. Або, в разі невдалої/розірванної угоди — повернути гроші покупцю.

Досить часто обмін валюти р2р може запропонувати вам кращий курс. Також це швидше і зручніше, так як не потрібно переводити ВТС на біржу, розміщувати ордер на продажу, потім виводити гривню з біржі, і за вивід платити додаткову комісію.

Давайте розглянемо два приклади р2р-обміну, один вдалий, а інший ні – обмін 0.1 ВТС на 200 тисяч гривень (Приват24).

Варіант №1 (вдалий).

На якомусь форумі ви бачите, що новий p2p-міняла пропонує кращий курс ніж інші, так як скоріше за все він хоче набрати собі відгуків, що нормально. Але, помилково буде вважати, що такий новачок на форумі не попробує обманути вас.

Тоді ви (покупець) обговорюєте деталі угоди з мінялою, і повідомляєте його, що хочете аби гарант брав участь у вашій угоді (якщо міняла відмовиться від гаранта, це з високою ймовірністю може означати, що даний міняла шахрай).

Після чого ви вибираєте собі гаранта і уважно читаєте його умови. Якщо вам підходить, тоді в більшості варіантів це виглядатиме так:

  • ви відправляєте 0.1 ВТС на гаманець гаранта;
  • продавець відправляє вам 200 тисяч гривень на Приват24;
  • після того як ви получили гривню, гарант відправляє 0.1 ВТС продавцеві.

Все просто, правда? Так і є, коли всі сторони угоди чесні люди. Але якби все було просто, і всі були чесні, не було б гарантів.

Варіант №2 (невдалий).

Ця сама ситуація, цей самий форум, міняла і сума обміну.

Ви відправили 0.1 ВТС гаранту, після чого він (гарант) повідомляє продавця про успішне отримання суми в 0.1 ВТС, що повинно послужити сигналом для продавця — перевести зазначену суму у гривні на рахунок покупця.

Проходить деякий час, продавець говорить що він вже відправив гривню, і наполягає на швидшому переведенні ВТС на свій власний гаманець. Але з іншої сторони покупець стверджує, що ніякого переказу гривні не отримав.

Тоді у конфлікт вступає гарант, щоб вирішити конфліктну ситуацію. Тут вже кожний гарант робить по своєму, єдиного правильного варіанту немає, якийсь гарант спочатку попросить показати якісні скріншоти/скрінкаст зі сторони продавця, щоб переконатися у відправленні гривні на номер рахунку покупця.

А інший гарант, спочатку попросить докази зі сторони покупця (якісні скіншоти/скрінкаст), щоб переконатися у відсутності вхідної транзакції на протязі часу, відколи проводиться угода, а також зазначеної суми у гривні.

Будь яка зі сторін може підробити скріншоти, тому більшість гарантів проводять скрінкасти за допомогою TeamViewer або Jitsi.

Давайте припустимо, що у цьому варіанті, гарант попросив покупця про скрінкаст, після чого переконався у відсутності вхідних транзакцій на суму 200 тисяч.

Після чого, гарант звернувся до продавця, з просьбою провести скрінкаст його кабінету у Приват24, щоб переконатися у відправленні суми в 200 тисяч гривень на номер рахунку покупця. Тут наш продавець зникає, і не виходить на зв’язок. Кінець.

Продавець хотів схитрити, тому і спішив гаранта переказати на його адрес 0.1 ВТС. Гарант переконався у відсутності вхідних транзакцій на стороні покупця, запропонував провести такий же скрінкаст на стороні продавця, після чого він зник.

Завдяки гаранту, покупець залишився при своїх 0.1 ВТС, а продавець отримав негативний відругк.

Гарант – хто це такий?

Як ви вже зрозуміли визе, це незалежна юридична або фізична особа, яка бере на себе відповідальність за депоновану йому грошову суму або товарні цінності.

В бюрократичній банківській сфері, гаранти повинні обов’язково мати ліцензію та акредитацію, а самі ескроу-рахунки мають право відкривати банки, юридичні організації, спеціальні фірми і… і ще вагон бюрократів! Також їхні угоди підкріплюються договором, печаткою та підписом її учасників.

У криптовалютному світі, ніяких ліцензій не потрбіно. У ролі договора може виступати шаблон покупця, який часто публікують гаранти у своїх темах. А на рахунок печатки та підпису — на мою скромну думку, вже давно більшості людям потрібно користуватися PGP/GPG.

Тому гарантом в криптовалютному середовищі може стати люба людина, в якої є хороші технічні знання, а також позитивна репутація на протязі декількох років.

І чи можна вірити гарант-сервісу на всі сто?

“Довіряй, але провіряй” (с)

Обов’язково, перед тим як приступити до самої угоди, навіть якщо ви вже обрали собі гаранта, загугліть його нікнейм, пошукайте відгуки на Bitcointalk чи Bits.Media, а також уважно читайте умови, на яких працює обраний вами гарант.

Також ви могли задати собі питання: “А хто заважає втекти гаранту з сумою 0.1 ВТС?” (як у нашому прикладі вище):

  1. Репутація і ось чому потрібно гуглити відгуки про конкретного гаранта. В більшості, у людей в крипто-спільності на різних форумах-площадках один і той самий нікнейм, так простіше заробляти чесну репутацію, і дуже легко її втратити в разі чого.
  2. Дивіться в сторону гарантів які пропонують провести угоду за допомогою мультисіга. Ось тоді навіть гарант вже не зможе втекти з вашими ВТС.

Що таке той мультисіг і як він працює читайте у мануалі.

Дякую за увагу і вдалих вам угод!


Стаття підготовлена незалежним гарантом TheFuzzStone
Telegram: @thefuzzstone
bitcointalk.org
Форум БітсМедіа