Великі інституційні інвестори купують Bitcoin на позабіржовому ринку

Боббі Чо, генеральний директор торгової компанії Cumberland, що розташована в Чикаго, заявив, що інституційні інвестори купують біткоїни (Bitcoin, BTC) на позабіржових ринках.

Деякі аналітики криптовалютного ринку стверджують, що щоденний обсяг торгівлі біткойнами повинен бути близько 4 мільярдів доларів США, але відповідно до ShapeShift Coincap.io, який аналізує та відфільтровує завищені обсяги обміну крипто-валют спричинені торговими ботами, запевняє, що реальний обсяг обміну біткоїнами становить приблизно 2,7 мільярда доларів щодня. Це менше ніж цифри аналітиків. В чому ж причина розбіжностей?

Для великих інвестиційних компаній, установ та роздрібних торговців, біржовий криптовалютний ринок має недостатню ліквідність. Існуючий біржовий ринок не може задовольнити попит на купівлю чи продаж біткоїнів на суму в кілька мільйонів доларів за один раз. Найбільші біткоїн біржі можуть задовольнити попит/пропозицію, але рух великих об’ємів біткоїнів на існуючих біржах суттєво вплине на курс біткоїна і збільшить його волатильність.

За словами Чо, великі інституційі інвестори використовують спеціальні позабіржові платформи для придбання біткоїнів на суму більше 5 мільйонів доларів США за раз. Приватні особи та установи, яким потрібні біткоїни, використовують позабіржовий ринок для проведення обмінів, які перевищують 100000 доларів США, що на основі поточної ціни біткоїну (6500 доларів) становить близько 15,40 BTC.

За оцінками дослідників, таких як Digital Assets Research та TABB Group, ринок тільки позабіржових торгів в квітні 2018 року досяг 30 мільярдів доларів США.

Основними гравцями-постачальниками біткоїнів на позабіржовому ринку є великі майнінгові компанії. Майнери організовують власні торгівельні позабіржові майданчики, щоб задовольнити попит великих інвесторів.

Джеремі Алер, генеральний директор компанії Circle, (дочірня компанія Goldman Sachs для роботи з криптовалютами), розповів, що позабіржовий бізнес компанії з моменту свого дебюту збільшився на 300%.

Якщо інституційні інвестори скуповують великі об’єми біткоїнів поза біржовим ринком, рано чи пізно це відіб’ється і на біржовому курсі біткоїна. Останні два місяці ми спостерігаємо стабільність біржового ринку біткоїнів і тенденцію до зростання курсу біткоїна.

Великі фінансові інститути, такі як Circle, Coinbase, BitGo, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley та інші, вже розпочали або планують найближчим часом надати пропозиції інвестицій в біткоїни для своїх інвесторів. Тому багато аналітиків очікують суттєве зростання курсу біткоїна найближчим часом.

Проте, на відміну від крупних інституційних інвесторів, великих індивідуальних інвесторів, які вже бачать біткоїн як цифрове золото, як новий виток в еволюції грошей, і активно скуповують біткоїни на позабіржових ринках, більшість пересічних людей бачать в біткоїні фінансову піраміду, і не бажають знати, що таке біткоїн. На жаль, більшість громадян довіряють штучно створеній антикриптовалютній пропаганді, яку розповсюджують “популярні” медіа ресурси в інтернеті. Але рано чи пізно, кожен буде використовувати біткоїн в якості грошей.