Адаптація SegWit до масового використання

Segregated Witness (SegWit) – softfork, вдосконалення протоколу біткоїна, мета якого підвищити пластичність біткоїн транзакцій, збільшити пропускну здатність системи Біткоїн, зробити можливою реалізацію проектів побудованих на блокчейні біткоїна (Lightning Network).

SegWit вдосконалення було інтегровано в програму BitcoinCore ще в жовтні 2016 року, але активація SegWit вимагала 95% оновлення програмного забезпечення всіх учасників системи (95% всіх хто тримає Біткоїн Вузол). Проте кілька великих майнерів відмовились підтримати важливе #оновлення протоколу, вимагаючи збільшення розміру блоку… 24 серпня 2017 року, незважаючи на незгоду крупних майнерів, SegWit було активовано. Використання переваг SegWit потребувало інтеграції змін в програми біткоїн гаманців.

З часу активації SegWit пройшло більше року. Поступово, виробники програмного забезпечення інтегрують SegWit в свої біткоїн гаманці. І от сьогодні відбулось оновлення, мабуть, наймаcовішого мобільного біткоїн гаманця Mycelium на Android. Після оновлення і запуску гаманця відбувається автоматична міграція на новий SegWit формат біткоїн адрес, які починаються з bc1… та адреси сумісності, які починаються з 3… Старі біткоїн адреси починались з 1…

Отже, після оновлення ви побачите незвичні, нові біткоїн адреси. Не треба панікувати, лякатись, продавати з переляку біткоїни. Всі ваші баланси залишаються незмінними. Всі ваші приватні ключі і seed-фрази завжди залишатимуться дійсними. Для створення нових SegWit адрес просто використовується новий формат в основі якого ті самі приватні ключі чи сід-фраза.
Після оновлення у вас буде можливість обрати одну з трьох адрес:

1. Legacy – старий формат 1…;

2. Compatibility (P2SH) – адреси сумісні з біткоїн гаманцями, які не було оновлено для роботи з SegWit – 3…;

3. Default (Bech32) – адреси формату SegWit, bc1… (використання цієї адреси реалізує всі переваги SegWit)
Ви так само зможете поповнювати старі біткоїн адреси біткоїнами, дивитись їх баланси, керувати вашими біткоїнами на них, але тепер є можливість використовувати користувацькі переваги SegWit:- менші комісії за транзакції;- більша пропускна здатність системи Біткоїн;- швидші підтвердження транзакцій з низькими комісіями.

Отже, як бачите, масове впровадження вдосконалення SegWit затягнулось аж на два роки. Але такою є плата за економічну свободу, яку надає людям система Біткоїн.

Тепер чекаємо масової інтеграції в біткоїн гаманці надбудови Lightning Network.