Майнінг Bitcoin: Складність і “Спіраль смерті”

Що таке Спіраль смерті для системи Біткоїн? Чи відбудеться така ситуація з біткоїном? Що станеться з біткоїном, якщо виникне Спіраль смерті? Відповіді в статті.

В системі Біткоїн, транзакції формуються в блоки і додаються до блокчейну. Цей процес відбувається в середньому кожні 10 хвилин. Кожні 10 хвилин, майнінгова обчислювальна потужність знаходить рішення – хеш блоку з певною кількістю нулів на початку хешу. Чим більше нулів необхідно на початку хешу тим довше знайти такий хеш.

Отже, якщо обчислювальна потужність мережі зростає або падає, тобто майнери швидше знаходять рішення відповідний хеш, система Біткоїн змінює складність цієї задачі шляхом зміни правила “Кількість нулів на початку хешу блока”. Зміна, перерахунок складності майнінга біткоїна відбувається кожні 2016 блоків, що становить приблизно 2 тижні.

Тепер уявімо ситуацію, коли відбувається раптове зниження обчислювальної потужності мережі Біткоїн.
Причиною такої ситуації може бути зниження ціни біткоїна на ринку, що призведе до нерентабельності майнінгу і майнери почнуть відключати свої майнінг ферми.
Наприклад обчислювальна потужність мережі Біткоїн знизиться в два рази, а складність залишилась тією що була. До нового перерахунку складності 2016 блоків. Наявним обчислювальним потужностям тепер необхідно в два рази більше часу ніж 10 хвилин, щоб знайти потрібний хеш блоку. До нового перерахунку вже знадобиться не два тижні, а чотири. Звідси суттєві затримки в підтвердженні транзакцій, прибуток майнерів знижується, все більше майнінг ферм стають не рентабельними, відбуваються нові відключення ферм. Такі події нагадують спіраль, яка веде до смерті Біткона – таку ситуацію називають Спіраль смерті.

Наскільки реальна Спіраль смерті?

Система Біткоїн – це саморегулююча система. Немає регулятора, який би вказував, що і як повинно відбуватись в системі Біткоїн. Дії учасників системи, трейдерів, майнерів обумовлює вільний ринок. Головним стимулом в діяльності майнерів і трейдерів є отримання прибутку – цією логікою і керуються учасники системи при прийнятті тих чи інших рішень.

Ситуація з розвитком “Спіралі смерті” малоймовірна, бо це призводить до колосальних фінансових втрат учасників системи.

Сьогодні майнінг біткоїна представляє собою багато мільярдну індустрію.

Виробники майнінгового обладнання вкладають гроші в розвиток, виробництво, розробку, пошук нових рішень.

Майнери, вклали великі гроші в майнінгове обладнання та створення інфраструктури майнінгу, від побудови приміщень, до роботи технічного персоналу, який обслуговує майнінг ферми. Купуючи електроенергію, майнери складають довгострокові угоди і не оплачують за електрику кожного дня.

Отже, ситуація “Спіраль смерті” економічно не вигідна для учасників системи Біткоїн, тому практичне здійснення деяких етапів з розвитку “Спіралі смерті” скоріш за все не відбудеться.

Зниження вартості біткоїна на ринку, скоріш за все, призведе до того, що майнери триматимуть біткоїни і не будуть їх продавати за низькою ціною. Такі дії призведуть виникнення дефіциту біткоїнів на біржовому і позабіржовому ринках. В свою чергу, дефіцит поступово підвищить ціну біткоїна.

Чи варто вимикати майнінгове обладнання під час падіння курсу чи навіть, якщо воно стає нерентабельним? Відповідь: Ні. Вимикаючи обладнання, майнер втрачає час, а час це біткоїни. По суті, при зниженні курсу біткоїна, майнер стає перед вибором, або відключити обладнання, і одразу отримати шалені збитки та втратити потенційні прибутки; або продовжувати роботу обладнання і притримати продаж біткоїнів, створюючи дефіцит на ринку і сподіваючись на зростання курсу. Крім цього, майнер може зменшити обсяг біткоїнів для обміну на фіат шляхом пропозиції оплати праці робітників у біткоїнах.

Також не слід забувати, що зниження хешрейту збільшує прибуток майнерів у біткоїнах для тих, які продовжують працювати, і таким чином компенсує певну частину втрат. Учасники майнінгу, які залишились втрачатимуть менше ніж ті, які відключились.

Але ж ми спостерігаємо зниження хешрейту мережі Біткоїн. Чому виключаються майнери? Відключення майнерів в основному пов’язано з організацією бізнес-стратегії та вимогами регулятора в питаннях діяльності майнерів і відносин з постачальниками електроенергії.

Крім економічного стимулу підтримувати систему Біткоїн, щоб не відбулось ситуації “Спіраль смерті”, існує ще технічна складова захисту від такої ситуації.

Спіраль смерті вже відбулася, але не з Bitcoin, а з Bitcoin Cash. Хешрейт мережі Bitcoin Cash впав настільки швидко, що відбулась ця небезпечна ситуація. А результаті Bitcoin Cash не зник, не вмер, а продовжує функціонувати.

Якщо відбудеться Спіраль смерті, розробники змінять алгоритм розрахунку складності, зроблять проміжки між розрахунками менш тривалими. Наприклад перерахунок складності відбуватиметься після кожного блоку. Достатньо буде оновити програмне забезпечення – ноду (біткоїн вузол), і функціонування системи Біткоїн буде відновлено. Таке оновлення Біткоїн клієнта ми неодмінно побачимо в будь-якому випадку, для цього не потрібно чекати Спіралі смерті.

Як бачите, не так страшна Спіраль смерті, як її малюють в різноманітних ЗМІ. Навіть якщо така ситуація відбудеться, це призведе лише до тимчасових труднощів в системі Біткоїн, які будуть виправлені і функціонування системи Біткоїн буде швидко відновлене.