Дослідження: Атака 51% на Біткоїн буде марною

Згідно з новим дослідженням безпеки системи Біткоїн, Атака 51% на Біткоїн буде марною для нападників, оскільки це вимагатиме значних витрат і матиме невелику фінансову віддачу.

Професор Saravanan Vijayakumaran, доцент кафедри електротехніки Індійського технологічного інституту (IIT) Бомбей опублікував новий науковий документ під назвою “Безпека протоколу Bitcoin” (Bitcoin Security White Paper).

Якщо вам цікаво отримати переклад документу “Безпека протоколу Bitcoin” (Bitcoin Security White Paper) українською мовою, напишіть про це в коментарях до цієї статті відповідь на питання “Чи варто робити переклад цього документу?”

У дослідженні, організованому компанією Zebpay, було розглянуто основи безпеки мережі Біткоїн за трьома основними пунктами дослідження:

  • Крадіжка монет біткоїн.
  • Порушення підтверджених та непідтверджених угод.
  • Порушення нормальної роботи мережевого протоколу Bitcoin.

Основним напрямком дослідження було оцінити вразливість мережі Bitcoin до “Атаки 51%”.

Атака 51% це захоплення більшості хеш-коефіцієнтів мережі (майнінгових потужностей) з метою фальсифікації поточних транзакцій.

У 2018 році деякі криптовалюти були скомпроментовані Атакою 51%, що негативно позначилось на довірі користувачів і відповідно курс цих криптовалют суттєво знизився. Деякі атаковані криптовалюти були вилучені з криптовалютних бірж.

Дослідження безпеки Bitcoin професором Віджайкамураною показало, що Атака 51% на систему Біткоїн вимагатиме не тільки великого обсягу обчислювального потенціалу, але також призведе до мінімальної фінансової вигоди зловмисників. У дослідженні також зазначено, що зловмисник зможе вставляти або видаляти транзакції, але не зможе ні змінити транзакції, ні вкрасти Bitcoin. Незважаючи на те, що мережа практично не захищена від подібних нападів, в дослідженні було зазначено, що ворожа держава, теоретично має ресурси і могла б успішно розпочати Атаку 51. Професор пояснив:

Здійснення Атаки 51% вимагає значних зусиль, часу і фінансових витрат з невеликою фінансовою віддачею, але можливий для ворожої держави. До тих пір, поки не знайдеться зловмисник в масштабі держави, протокол Bitcoin можна вважати безпечним.

За словами генерального директора Zebpay Аєєт Хурани, дослідження, безумовно, підвищує довіру до Біткоїн (BTC).

Коментуючи дослідження, Хурани сказав:

Цей документ підкреслює безпеку цього революційного протоколу під час масового прийняття Bitcoin. Zebpay пишається тим, що сприяло проведенню цього глибокого дослідження, яке є джерелом розширення можливостей та освіти для всієї екосистеми, включаючи розробників блокчейнів, аналітичних центрів, науковців, дослідників, студентів та фахівців різних напрямків.

Zebpay – це один з найбільш швидко-зростаючих криптовалютних обмінників, який був заснований на території Сингапуру. Zebpay нещодавно відкрила філію на Мальті, тим самим розширюючи доступ до своїх послуг на 21 країну Євросоюзу.