Біткоїн рятує сім’ї у Венесуелі

“Гроші без кордонів” – це більше, ніж модне слово, коли ви живете в умовах диктатури і зруйнованої державним регулюванням економіки.

Нижче наведено переклад статті в New York Times, в якій розповідається про сучасне життя у Венесуелі, про те, як виживають люди на межі голоду, в умовах дефіциту найнеобхідніших товарів і гіперінфляції спричинених державним регулюванням економіки.

Автор: Карлос Ернандес

23.02.2019

Карлос Ернандес є економістом і автором хроніки Каракасу.

Місце подій: Ciudad Guayana, Венесуела

У вівторок я ходив до магазину, щоб купити молока. Враховуючи нестачу продовольства у Венесуелі, купити щось з продуктів харчування дуже складно. Та проблема не тільки в тому, щоб знайти їжу. Для мене, як і для багатьох інших венесуельців, існує ще одна перепона: я не тримаю на руках боліварів, венесуельської державної валюти.

Всі свої гроші я зберігаю в Bitcoin. Тримати на руках болівари – це фінансове самогубство. Коли я останній раз перевіряв, щоденна інфляція становила близько 3,5% на добу. Річний рівень інфляції за 2018 рік становив майже 1,7 мільйона відсотків. У мене немає банківського рахунку за кордоном, і через валютний контроль Венесуели, використовувати іноземну валюту майже неможливо.

Венесуела зараз має двох президентів. Один з них, Ніколас Мадуро, хоче запросити до себе британського мільярдера Річарда Бренсона на благодійний концерт.

У той час як ми, венесуельці, голодуємо, відбулися жорстокі протистояння з приводу гуманітарної допомоги, що накопичується на кордонах з Колумбією та Бразилією. І перш ніж я зможу купити молоко, мені потрібно обміняти Bitcoin на болівари. Власне, ця частина легша, ніж ви думаєте. Я продаю свої біткоїни на LocalBitcoins, це обмінник, на якому більшість венесуельців купують Bitcoin за болівари. Як тільки я прийму пропозицію до продажу біткоїнів, необхідна кількість біткоїнів блокується на моєму балансі, на сайті. Я надаю покупцю біткоїнів свої банківські реквізитии і чекаю. Після того, як покупець відправив мені болівари за допомогою банківського переказу, біткоїни розблоковуються, і переводяться на баланс покупця. Весь процес займає близько 10 хвилин.

Я не єдиний венесуельський користувач, який використовує біткоїн. Місцевий ринок біткоїнів побив рекорд 17 квітня 2018 року, досягнувши об’єму в $1 млн. на добу, повідомляє Bloomberg. Венесуела займає друге місце в світі за обсягом торгів на LocalBitcoins. Згідно з даними сайту Coin Dance, який стежить за транзакціями криптовалют, протягом одного тижня, який закінчився 16 лютого, об’єми торгів біткоїном у Венесуелі досягли $6,9 млн.

Я не можу обміняти занадто багато Bitcoins. Уряд не взмозі здійснювати моніторинг криптовалютних операцій, але здійснює моніторинг транзакцій у боліварах. Якщо ви зробили переказ на суму в боліварах, яка дорівнює або перевищує 50 доларів США, ваш рахунок миттєво блокується, і вам необхідно йти до банку і пояснювати звідки ви взяли ці гроші.

Тим не менш, можна сказати, що криптовалюти врятували нашу сім’ю. Зараз я самостійно покриваю витрати наших домогосподарств. Мій батько – державний службовець, працює у відділі друку, і заробляє близько 6 доларів на місяць. Моя мама домогосподарка, яка залишається вдома, і не має доходу.

Влітку 2018 року, завдяки біткоїну, мій брат Хуан фактично врятувався від голодної смерті. Протягом багатьох років Хуан заробляв як адвокат, але в часи гіперінфляції всі постійно стають біднішими, включаючи клієнтів адвоката. Хуан так мало заробляв, що фактично витрачав гроші на роботу (купував канцелярські товари і оплачував за проїзд). Зрештою він відмовився від адвокатської справи.

На початку минулого року він почав займатися графічним дизайном і перекладами в Інтернеті. Але більшість веб-сайтів платять за фріланс через PayPal і інші банківські платіжні системи. Ми не можемо використовувати міжнародні платіжні системи, оскільки державний регулятор дозволяє венесуельським банкам використовувати тільки державну валюту болівари. Венесуела фінансово відрізана від зовнішнього світу, навіть ті з нас, у кого є банківські рахунки, фактично не мають банківських рахунків. Тому Хуан почав продавати свою роботу за біткоїни.

Завдяки цим заробіткам мій брат зміг зібрати кошти, щоб залишити Венесуелу. Йому вдалося заощадити трохи біткоїнів, і купити все, що потрібно для подорожі до Колумбії: одяг, рюкзак і смартфон. Біткоїн також допоміг Хуану під час чотириденної подорожі. Венесуельські військовослужбовці на кордонах грабують людей, які виїжджають з Венесуели, але Хуан, всі заощадження тримав в Bitcoin. Він видалив біткоїн гаманець зі смартфона і мав акаунт в інтернеті де зберігав seed-фразу для відновлення біткоїнів, він запам’ятав пароль від акаунта. Таким чином мій брат фактично не мав нічого, щоб привернуло увагу прикордонників і натякнуло на наявність у нього цінностей.

“Гроші без кордонів” – це більше, ніж модне слово для тих з нас, хто живе під диктатурою держави в зруйнованій регулюванням економіці.

Ми планували, що коли Хуан влаштується в Колумбії і буде достатньо заробляти, він відправлятиме гроші для сім’ї в біткоїнах. Можна було б робити перекази через Western Union, але ця система переказів коштів конвертує іноземну валюту в болівари за законом, відповідно до офіційного, встановленого державою курсу, який становить половину від курсу на чорному ринку. Деякі офіційні трейдери мають обмінний курс на рівні чорного ринку, і багато хто з моїх венесуельських друзів, які живуть за кордоном, користуються цим. Але якщо ви не маєте надійного трейдера, ви можете легко стати жертвою шахрайства. Тому використання Bitcoin вигідніше, дешевше, швидше і безпечніше.

В нас були плани, але в той час Хуан не міг знайти гідну роботу в Колумбії. Після трьох місяців у нього закінчилися гроші, і мені довелося відправити йому біткоїни в Колумбію, щоб він міг повернутися до Венесуели.

У вівторок, після того як я обміняв біткоїни на болівари, на суму близько $5, я вийшов за молоком. Відвідував кожну з крамниць мого району, які знаходяться у декількох хвилинах ходьби від мого будинку. У жодній з 20 крамниць не було молока. Проте я мав щось купити, що завгодно, перш ніж мої болівари знеціняться. Я купив сир, в крамниці в якій з товарів продавали тільки сир. Ще придбав борошно, в прозорому, зеленому пластиковому мішку. Це і буде їжа нашої сім’ї на кілька днів.


Чому венесуельці обмінюють біткоїни на болівари? Чому вони не відмовляються від використання державної грабіжницької валюти, яка по суті є грошовим сурогатом? Чому венесуельці підпорядковуються уряду, який їх грабує, який перетворив життя людей на суцільний жах, забирає у них час і надію на майбутнє?

В Україні поки що немає голоду і жорстких заборон від уряду, але “дзвіночки” соціалізації суспільства вже голосно дзинькають. Хіба ви не чуєте їх, через новини про нові регуляції збоку держави, вимоги до підприємців, відкрите пограбування людей через створення законів держави, яким вимагають підкорюватись, навіть якщо ці закони не вигідні людям?

Почніть вже сьогодні використовувати біткоїн замість державного грошового сурогату гривні, долара чи євро.